U trendu

Umro predsednik Samsunga Li Kun-hi

Predsednik Samsung Grupe Li Kun-hi, koji je izgradio Samsung u vodećeg proizvodjača pametnih telefona umro je danas u 79. godini, javila je ta južnokorejska kompanija u saopštenju.

Li, koji je od te grupe napravio svetskog telekomunikacionog giganta, bio je prikovan uz krevet od srčanog udara 2014. godine.

„Sa velikom tugom javljamo da je umro Li Kun-hi predsednik Samsung Elektroniksa“, navela je kompanija dodajući da je umro danas okružen porodicom uključujući i sinom Li Dže-jongom, potpredsednikom kompanije i de fakto vodjom firme od kada se on razboleo 2014.

„Predsednik Li bio je pravi vizonar koji je transformisao Samsung i od lokalne kompanije napravio pravog svetskog lidera u inovaciji i industrijskoj moći. Njegovo nasledje je večno“, navela je kompanija.

Samsung je daleko najveći medju južnokorejskim konglomeratima koji dominiraju privredom te zemlje, 12. po snazi u svetu.

Globalni obrt kompanije jednak je petini BDP-a Južne Koreje, zbog čega je ona presudna za ekonomsko zdravlje zemlje.

Li Kun-hi je nasledio vodjstvo kompanije od oca i za skoro 30 godina na njenom čelu Samsung Elektroniks postala je globalni brend i najveći svetski proizvodjač pametnih telefona, televizija i čipova. Samsung porizvodi Galaksi telefone, a istovremeno i ekrane i mikročipove za svoje rivale Eplov ajfon i Guglov Android.

Li ostavlja iza sebe ogromno bogatstvo, prema proceni Forbsa 16 milijardi dolara u januaru 2017.

Njegov sin Li Džae-jong bio je osudjen na pet godina zatvora 2017. kada je proglašen krivim za korupciju i druge prestupe vezane za bivšu predsednicu Park Geun-hje. On je kasnije u žalbenom postupku oslobodjen najtežih optužbi i pušten. Taj slučaje je u toku.

Sam Li Kun-hi, proglašen je krivim za korupciju 1996, zatim za korupciju i utaju poreza 2008, ali je izbegao zatvor pošto je osudjen na uslovne kazne.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar