U trendu

UN: Hitno ublažiti zastoj brodova za prevoz hrane u Crnom moru

ISTANBUL – Portparolka Ujedinjenih nacija izjavila je danas da su potrebni „hitni” koraci kako bi se ublažio zastoj više od 150 brodova obuhvaćenih sporazumom koji Ukrajini omogućava izvoz žita iz luka u Crnom moru.

Reagovanje Ismini Palje, portparolke UN za Crnomorsku inicijativu za žito, usledilo je nakon što je Kijev optužio Rusiju da blokira punu implementaciju sporazuma postignutog u julu uz posredovanje UN i Turske kako bi se ublažila globalna kriza hrane, a koji treba da bude obnovljen sledećeg meseca. Rusija je zapretila da će se zbog vlastitih pritužbi na sporazum povući iz njega, prenosi Rojters.

Plovila koja prevoze žitarice i drugu hranu u ukrajinske luke i iz njih podležu inspekciji timova koje organizuju četiri uključene strane Zajedničkog koordinacionog centra (JČ) na sidrištima u Turskoj.

„Trenutno oko 150 plovila čeka u okolini Istanbula da krene, a ova kašnjenja mogu izazvati poremećaje u lancu snabdevanja i lučkim operacijama“, rekla je Palja.

Ona je navela da je JČ nedavno povećao broj inspekcijskih timova na pet.

Četiri strane učesnice sporazuma – Rusija, Ukrajina i Turska i UN kao posrednici – trenutno pregovaraju o njegovom mogućem produženju i proširenju nakon isticanja roka 19. novembra.

„UN svakodnevno saziva sastanke sa svim stranama i apeluje na dobru volju i puno učešće u dogovoru, kao i na potrebu da se preduzmu dodatne hitne mere kako se lanac snabdevanja ne bi pprekinuo i kako bi Inicijativa nastavila da isporučuje više preko potrebne hrane svetu“, dodala je Palja.

Ovaj sporazum je otvorio put Ukrajini da nastavi izvoz žitarica iz tri luke koje su bile zatvorene nakon početka ruske invazije, a njim je Moskva takođe dobila garancije za sopstveni izvoz žita i đubriva.

Ukrajina je do sada izvezla 8,5 miliona metrickih tona žarica i drugih prehrambenih proizvoda kroz 379 odlazih putovanja u okviru sporazuma, saopštio je JČ.

Amir Abdula, koordinator UN-a za Crnomorsku inicijativu za žito, rekao je ovog meseca Rojtersu da je zatražio od Rusije i drugih strana da prekinu „detaljne“ inspekcije odlazećih brodova kako bi se smanjio zaostoj.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.