U trendu

UN: UKR nema dovoljno skladista ni za smanjenu zetvu žita

ŽENEVA – Ukrajina nema dovoljne kapacitete za skladištenje žitarica čak ni za ovogodišnju smanjenu žetvu, jer je suočena s promblemom da izveze postojeće zalihe iz skladišta zbog rata na njenoj teritoriji nakon napada Rusije, objavio je danas Svetski program za hranu Ujedinjenih nacija.

Jakob Kern, koordinator Svetskog programa za hranu u Ukrajini nadležan za vanredne situacije, procenjuje da 20 odsto zasejanih površina u Ukrajini neće biti požnjevo u julu i da će površine prolećne setve biti za oko trećinu manja nego inače, prenosi Rojters.

Ukrajina je peti najveći svetski izvoznik pšenice i među prva tri izvoznika kukuruza, ječma i suncokreta. NJena proizvodnja pšenice u 2021. iznosila je oko 40 miliona tona, a proizvodnja preostale pomenute poljoprivredne kulture je bila 50 miliona tona.

Veliki problem ove godine je izvoz postojećih zaliha žitarica kako bi se obezbedili kapaciteti za skladištenje žetve 2022. i generisao novac za kupovinu semena i đubriva za sledeću sezonu setve, rekao je Kern putem video linka iz Ukrajine na brifingu za medije u Ženevi.

On je naveo, pozivajući se podatke Ministarstvo poljoprivrede te zemlje, da je Ukrajina izvozila skoro sve svoje žitarice i uljarice, oko 6,0 miliona tona mesečno – preko morskih luka koje su sada blokirane zbog sukoba.

„Ministar nam je prošle nedelje rekao da je glavni problem u ovoj fazi nedostatak kapaciteta za skladištenje žitarica roda 2022. Procenjuje se da za 15 miliona tona žitarica neće biti mesta u silosima širom zemlje“, dodao je Kern.

Ako Ukrajina ne bude mogla da izveze svoje trenutne zalihe, ratari možda neće moći da finansiraju troškove žetve, a kamoli da podmire troskove setve sledeće godine, naglasio je on.

Manjak ponude ukrajinskog žita na globalnim tržištima podiže cene hrane širom sveta. Svetski program za hranu troši 70 miliona dolara više mesečno na kupovinu iste količine hrane kao prošle godine, rekao je Kern.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar