U trendu

Unapređenje ekonomske saradnje Srbije i Egipta

BEOGRAD – Ministarka privrede Anđelka Atanasković sastala se danas sa ambasadorom Egipta u Beogradu Amr Alguvejlijem i tom prilikom pozvala egipatske investitore da ulažu u Srbiju.

„Tradicionalno dobri odnosi između Srbije i Egipta predstavljaju dobru osnovu za unapređenje ekonomske saradnje, koju je moguće ostvariti kroz proces privatizacije i putem svih oblika direktnih ulaganja“, rekla je Atanaskovićeva.

Kako je saopšteno iz njenog Ministarstva, na sastanku je predložena razmena iskustava stručnjaka iz oblasti ekonomije, koja bi bila organizovana neposredno pre zasedanja Mešovitog komiteta za ekonomsko, naučnu i tehničku saradnju dve zemlje, a koje je planirano da se održi u junu ove godine.

„Razmena iskustava eksperata dveju zemalja biće od velikog značaja, a kada se budu stekli uslovi, po završetku epidemije virusa kovid-19, organizovaćemo poslovni forum na kome će privrednici iz Srbije i Egipta imati priliku da se upoznaju i razmotre potencijalnu saradnju“, rekla je ministarka.

Ambasador Alguvejli izrazio je želju da privredni subjekti balkanskih zemalja budu partneri u razvoju afričkog kontinenta.

„Uveren sam da postoji značajan potencijal za unapređenje saradnje na različitim poljima“, podvukao je ambasador.

On je ukazao na mogućnost koju pruža afričko tržište za plasman srpskih proizvoda i usluga, i na mogućnosti koje pruža Afrička kontinentalna zona slobodne trgovine koja je stvorila jedinstveno tržište za 1,3 milijarde ljudi na kontinentu, a koja je počela da funkcioniše 1. januara 2021. godine

„Postoji velika mogućnost u povećanju trgovinske razmene i uspostavljanju bolje saradnje u infrastrukturnim projektima, oblasti informacionih tehnologija, prehrambene industrije, proizvodnje nameštaja, kao i povezivanju malih i srednjih preduzeća“, zaključio je ambasador Alguvejli.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.