Unapređenje saradnje komora Srbije i Republike Srpske u digitalizaciji i dualnom obrazovanju

Fokus saradnje privrednih komora Srbije i Republike Srpske u narednom periodu biće na snažnijoj podršci zelenoj i digitalnoj transformaciji i digitalizaciji kompanija, kao i rad na jačanju dualnog obrazovanja, poruka je sa sastanka predstavnika

Privredne komore Srbije (PKS) i Privredne komore (PK) Republike Srpske, koji je održan danas u PKS u okviru Svesrpskog sabora.

Direktor Centra za strateške analize, usluge i internacionalizaciju PKS Mihailo Vesović i predsednik PK Republike Srpske Pero Ćorić dogovorili su intenzivniju saradnju privrednih komora i kompanija iz Srbije i Srpske u narednom periodu, navedeno je u saopštenju.

„Razgovarali smo danas šta su esencijalna pitanja za opstanak i konkurentnost privreda u Republici Srpskoj i Srbiji i to je, pre svega, rad na zelenoj i digitalnoj transformaciji i podrška dualnom obrazovanju“, rekao je Vesović.

Prema njegovim rečima, PKS će u narednom periodu snažnije uključivati kompanije iz Republike Srpske u svoje međunarodne aktivnosti.

Objasnio je da Republika Srpska poseduje značajne sirovine za privredu Srbije i obratno, u sektorima poljoprivrede, energetike, drvnoj industriji, industriji nameštaja.

„Želja nam je da pomognemo kompanijama u Republici Srpskoj da budu konkurentne, da zajedno sa srpskim rade i sa multinacionalnim kompanijama koje sve više investiraju u regionu“, istakao je Vesović.

Svesrpski sabor je, prema rečima Vesovića, trenutak kada se iskazuje jedinstvo, a dve komore kroz inače snažnu saradnju tokom cele godine, daju dodatni doprinos jačanju sveukupnih privrednih veza Srbije i Republike Srpske.

Vesović je najavio da će na jesen u Srbiji biti održan višednevni poslovni forum dve privrede.

Predsednik PK Republike Srpske Pero Ćorić kazao je da su strateške grane saradnje dve privrede u poljoprivredi i energetici, kao i da se u proteklom periodu u saradnji sa PKS radilo na digitalizaciji poslovanja kompanija u Repblici Srpskoj.

„Privreda mora da bude konkurentna, a konkurencija se podiže kroz digitalizaciju, osavremenjavanje, uvođenje novih tehnologija, podizanje kompetencija zaposlenih u privredi, i upravo su to aktivnosti na kojima je radila u prethodnim godinama PK Srpske uz podršku PKS“, ukazao je Ćorić.

Rekao je da su iz Srbije preneta iskustva u sferi dualnog obrazovanja, da je formiran Centar za dualno obrazovanje i obrazovne politike, kao i Centar za digitalnu transformaciju, po uzoru na CDT PKS, te da se kroz saradnju dve komore održavaju brojni zajednički seminari namenjeni privrednicima.

Direktor PK Leskovac Goran Jović naveo je da se saradnja dve privrede proširila i na regionalne komore i podsetio da će se u Bijeljini održati Sajam poljoprivrede, od 19. do 21. septembra, i pozvao sve privrednike da uzmu učešće na ovoj sajamskoj manifestaciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.