UNCTAD očekuje rast globalne ekonomije od 4,7 odsto u 2021.

ŽENEVA – Globalna ekonomija bi trebalo da poraste 4,7 odsto ove godine, brže nego što se predviđalo u septembru 2020, procenjuje Konferencija Ujedinjenih nacija za trgovinu i razvoj (UNCTAD) u izveštaju objavljenom danas.

Ovo telo UN napominje da optimističniju projekciju temelji na snažnijem privrednom oporavku SAD-a, gde očekuje da će napredak distribucije vakcina i novi fiskalni podsticaji od 1,9 biliona dolara rezultirati povećanjem potrošnje stanovništva.

Uprkos ubrzanju rasta, svetski bruto domaći proizvod će na kraju 2021. i dalje biti za 10.000 milijardi dolara manji nego što bi bio da je ekspanzija BDP-a zadržala trend kakav je imala pre pandemije, navodi se na zvaničnom veb sajtu UNCTAD-a.

Najžešći udarac pandemije kovid-19 trpe ekonomije zemalja u razvoju, usled ograničenog fiskalnog prostora, pooštravanja ograničenja bilansa tekućih plaćanja i neadekvatne međunarodne podrške, prema UNCTAD-u.

U dokumentu se takođe navodi da, mada će ove godine u svim regionima biti zabeležen pozitivan privredni zaokret, potencijalni negativan razvoj zdravstvene situacije, nejednakost, dugovi, nedostatak investicija i drugi ekonomski problemi predstavljaju rizike po rast.

Opisujući 2020. kao „godinu užasa“, UNCTAD procenjuje da je globalni BDP pao prošle godine 3,9 posto, što je manje od ranije procene od 4,3 procenta.

U izveštaju se navode podaci Međunarodne organizacije rada (MOR) da je pandemija izazvala gubitak 255 miliona radnih mesta s punim radnim vremenom, što je rezultiralo padom ličnih prihoda iskazih kao udeo u BDP-u kakav u istoriji nije viđen.

Prema novim projekcima UNCTAD-a, američka privreda će ove godine porasti 4,5 posto, što je povećanje od 1,7 procentnih poena u odnosu na raniju prognozu.

Ova agencija UN predviđa da će evropski BDP porasti u 2021. godini za 4,0 odsto, što je 0,4 posto više od ranije projekcije, dok je procena rasta ekonomske aktivnosti u evrozoni povećana za 0,6 procenata, takođe na 4,0 posto.

Od pojedinačnih zemalja, UNCTAD procenjuje da će najsnažniji rast u svetu zabeležiti ove godine Kina, čak 8,1 posto, a kad je reč o najvećim evropskim ekonomijama, Francuska će prednjačiti sa stopom rasta od 5,3 procenta, sledi Italija sa stopom od 4,1 odsto, dok bi nemačka privreda trebalo da poraste za 3,3 posto.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.