U trendu

UNDP starteški važan partner u daljem razvoju energetike

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, razgovarala je danas sa stalnom predstavnicom UNDP u Srbiji Fransin Pikap o saradnji dve institucije u oblasti energetike, a posebno energetske efikasnosti, digitalizaciji i daljem unapređenju rodne ravnopravnosti.

„Mnogo je važnih oblasti u kojima možemo da nastavimo dosadašnju uspešnu saradnju. Ministarstvo je pripremilo četiri nova zakona koji su osnova za sve što u energetskom i rudarskom sektoru hoćemo da unapredimo – naš cilj je zelena Srbija“, ističe Mihailović, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona najavljuje formiranje uprave za energetsku efikasnost, kao i da će biti nastavljeno razvijanje obnovljivih izvora energije.

„Hoćemo i da borbu protiv energetskog siromaštva učinimo efikasnijom. Pored toga, vaša podrška nam je značajna i u daljem radu u rodnoj ravnopravnosti, ali i oblasti digitalizacije. Kao što smo uveli elektronske građevinske dozvole, tako želimo da digitalizujemo i ovu oblast i da uvedemo i e-energetiku i e-rudarstvo“, navela je ministarka.

Fransin Pikap je istakla da UNDP hoće da podrži Ministarstvo u efikasnoj primeni novih zakona i propisa važnih za dalji razvoj energetskog sektora.

„Kao što smo do sada uspešno radili i zajedno realizovali nekoliko važnih projekata, tako hoćemo da kroz svoje programe GCF (Green Climate Fund) i GEF (Global Environment Facility) podržimo Srbiju u energetskoj tranziciji, posebno kada je reč o energetskoj efikasnosti, ali i uvođenju rodne perspektive u planiranje i realizaciju javnih politika u domenu životne sredine, energetike i klimatskih promenna“, ukazala je Pikap.

Pikap je poručila da UNDP Ministarstvo i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost koje vodi Zorana Mihailović i Ministarstvo zaštite životne sredine, vidi kao ključne partnere u tome.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.