U trendu

UNICEF uradio set opcija za unapređenje decjih dodataka

BEOGRAD – UNICEF pozdravlja predlog Fiskalnog saveta za reformu socijalne politike sa ciljem smanjenja siromaštva dece u Srbiji koji je iznet u nedavnoj analizi „Predlog mera socijalne i poreske politike za smanjenje nejednakost i rizika od siromaštva u Republici Srbiji“, saopštila je ta organizacija.

Iz UNICEF-a ističu da značajan optimizam unosi ocena Fiskalnog saveta da u budžetu za 2023. godinu postoji prostor za uvećanje dečjeg dodatka za 14 milijardi dinara.
Navode i da je imajući u vidu da je i ranije dosta dece živelo u siromaštvu, a da je njihovo blagostanje dodatno ugroženo rastom cena hrane i energije, UNICEF na zahtev Vlade Srbije, već izradio set opcija za unapređenje programa dečjih dodataka sa proverom materijalnog stanja sa fokusom na decu.

Oni sadrže pet scenarija za povećanje adekvatnosti i procene troškova po budžet, kao i četiri scenarija za predloženo povećanje obuhvata.

Ovi scenariji, navode iz UNICEF-a uključuju povećanje dečjeg dodatka na jednu polovinu ili jednu trećinu iznosa koji se pripisuje deci prema linijama apsolutnog ili relativnog siromaštva, sa iznosima koji se razlikuju prema starosti dece.

Najadekvatnija izmena podrazumevala bi uvećanje dečjeg dodatka za svu decu do iznosa linije relativnog siromaštva za mlađu decu, što bi budžetski iznosilo 8,3 milijarde dinara godišnje.

UNICEF je, kao i uvek, spreman da podrži Vladu Srbije u pripremi targetiranih mera za smanjenje siromaštva kako bi sva deca u Srbiji mogla da žive dostojanstveno i doprinesu prosperitu Srbije, navodi se u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar