U trendu

Uprkos procenama, inflacija u Nemačkoj porasla u februaru

BERLIN – Inflacija u Nemačkoj je uprkos procenama porasla u februaru i tako dodatno zakomplikovala zadatak Evropske centralne banke (ECB), nakon što je ove nedelje nivo inflacije premašen i u drugim evropskim zemljama, preneo je danas Blumberg.

Potrošačke cene su u Nemačkoj porasle za 9,3 odsto u odnosu na prošlu godinu, dok je u januaru rast cena iznosio 9,2 odsto, što je podstaknuto porastom troškova usluga i hrane.

Do poskupljenja je došlo i pored toga što je Nemačka odlučila da ograniči račune za grejanje domaćinstava, koji su porasli zbog rata u Ukrajini.

Predviđanja vezana za najveću evropsku ekonomiju vrše sve veći pritisak na Evropsku centralnu banku (ECB), nakon što je francuska inflacija dosegla rekordan iznos otkako je zemlja prešla na evro, i cene u Španiji porasle uprkos procenama da će se smanjiti.

Blumberg ocenjuje da se zvaničnici pripremaju da povećaju troškove kredita za još pola poena u martu, a mnogi podržavaju i drastičnije korake, sve dok se inflacija ne vrati na projektovanih dva odsto.

Ekonomisti predviđaju pad inflacije na 8,3 odsto sa trenutnih 8,6 odsto, iako se prema osnovnom pokazatelj koji isključuje promenjive troškove energije i hrane, što je glavni fokus za kreatore politike ECB-a u poslednje vreme, smatra da inflacija ostaje na rekordnih 5,3 odsto.

Predsednik Bundesbanke Joahim Nagel upozorio je da su pritisci na osnovne cene i dalje veoma povišeni i da će se stopa inflacije samo postepeno povlačiti, i to u proseku između šest i sedam odsto u Nemačkoj ove godine.

„Jedna stvar je jasna: korak ka kamatnoj stopi najavljen za mart neće biti poslednji. Možda će biti potrebni i dalji značajni koraci u pogledu kamatnih stopa“, rekao je Nagel.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.