U trendu

UPS: Otvaranje regiona podrška privredi i zapošljavanju

BEOGRAD – Predviđeno otvaranje regiona, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“, predstavlja podršku radu i zapošljavanju u domaćim preduzećima, rečeno je danas Tanjugu u Uniji poslodavaca Srbije.

„Srbija ima najveću razmenu i ostvaruje najveće suficite sa zemljama Zapadnog Balkana, jer naša preduzeća plasiraju, na to tržište, najveći deo svog izvoza“, izjavio je direktortor UPS – a Srđan Drobnjaković komentarišući značaj dokumenata koje su juče u Skoplju potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijeri Severne Makedonije i Albanije, Zoran Zaev i Edi Rama.

Drobnjaković je naveo da je tržište ZB fizički najbliže Srbiji i da samim tim podrazumeva i najmanje troškove transporta, kao i da zemlje regiona najbolje poznaju srpške proizvode i brendove.

„Kompanijama iz Srbije daleko teže je da osvoje novo tržište u EU, zbog veće zasićenosti tržišta i složenosti procedure izvoza za robu koja dolazi van granica EU, pa otvaranje granica u regionu predstavlja podršku izvozu i prihodima preduzeća iz Srbije i regiona“, istakao je on.

Firme u Srbiji, naveo je Drobnjaković, sušreću se sa nedostatkom radne snage i stručnih kadrova u svim oblastima privrede, jer velike kompanije i investitori preuzimaju sve raspoložive kadrove sa tržišta rada.

Lideri Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali su na regionalnom ekonomskom forumu u Skoplju Memorandum o razumevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na ZB, Memorandum o razumevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na ZB i Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na ZB.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.