U trendu

UPS: Struja da poskupljuje kontrolisano i uz najavu na vreme

BEOGRAD – Preduzeća okupljena u Uniji poslodavaca Srbije (UPS) smatraju da povećanje cene električne energije za firme treba da bude kontrolisano i uz blagovremenu najavu, kako bi firme na vreme prilagodile svoje poslovanje, jer se samo tako može održati likvidnost i konkurentnost privrede i omogućiti odgovarajući životni standard stanovništva.
Ovakav zaključak je, kako je saopštila UPS, upućen sa današnjeg kolegijuma Socijalno-ekonomskog saveta (SES).

Ranije je iz SES-a pokrenuta inicijativa za regulisanje cene struje za privredu, posle čega je usledila reakcija Vlade Srbije i odluka o odlaganju za mesec dana primene novih ugovora o skupljoj struji, navodi se u saopštenju.
Ističe se da je Unija poslodavaca, dodatno argumentujući svoj zahtev za kontrolisano poskupljenje struje, sprovela anketu među svojim članstvom i da su rezultati te ankete pokazali da 60,5 odsto poslodavaca smatra da rast cena struje treba da bude kontrolisan, a ostali da je rešenje u subvencionisanju niže cene struje za privredu.
Tri četvrtine predstavnika firmi smatra da će poskupljenje struje direktno uticati na sniženje životnog standarda stanovništva, a dve trećine da će ono izazvati smanjenje likvidnosti domaće privrede.
Iz UPS-a navode da je većina anketiranih poslodavaca rekla da je struja već dovoljno skupa, pa bi povećanje njene cene uticalo i na poskupljenje finalnog proizvoda ili usluge koju nude.

Za određeni broj ispitanika rast cene od 10 odsto bi bio prihvatljiv, a znatno manji broj firmi bi mogao da prihvati rast od 20 odsto, dok je samo mali broj poslodavaca rekao da rast cene struje neće uticati na njihovo poslovanje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.