U trendu

Uragan Ida gubi snagu, cene nafte krenule naniže

LONDON – Cene nafte su krenule danas naniže sa četvoronedeljnog maksimuma jer je uragan Ida, koji je primorao proizvođače „crnog zlata“ u Meksičkom zalivu da obustave proizvodnju oslabio.

U roku od 12 sati nakon udara na obalu Meksičkog zaliva, oluja je oslabila na uragan prve kategorije, ali je skoro celokupna proizvodnja nafte u tom regionu, ili 1,74 miliona barela dnevno, bila obustavljena uoči dolaska vremenske nepogode.

Cena severnomorske sirove nafte Brent je skliznula za 26 centi ili 0,4 posto, na 72,44 dolara po barelu na trgovanju do 13,40 časova po srednjoevropskom vremenu, nakon što je prethodno dostigla najviši nivo od 2. avgusta od 73,69 dolara, prenosi Rojters.

Američka WTI nafta je oslabila za devet centi na 68,65 dolara za barel, spustivši se sa nivoa od 69,64 dolara, najvišeg od 6. avgusta.

Dok su cene nafte popustile usled očekivanog brzog oporavka isporuka na tržište, benzin je u SAD-u skočio za skoro 2,0 posto zbog nestanka struje koji se nadovezao na zatvaranje rafinerija na obali Meksičkog zaliva, pri čemu trgovci odmeravaju mogućnost produženog prekida snabdevanja električnom energijom.

Istovremeno, u fokusu tržišnih aktera je predstojeći štanalk grupe OPEK+ u sredu, na kojem će biti razmatran raniji plan o povećanju proizvodnje nafte za 400.000 barela dnevno svakog meseca, počev od avgusta.

Delegati zemalja članica naftnog kartela kažu da očekuju da će se s planom o postepenom povećanju pumpanja nastaviti, dok je kuvajtski ministar nafte u nedelju najavio preispitivanje tog dogovora, pa i mogućnost odustajanja od njega u narednim mesecima zbog četvrtog talasa korone u nekim regionima sveta koji može podriti globalnui potražnju i ekonomsku aktivnost.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar