U trendu

URI: Produžiti važeći poreski model na još dve godine

BEOGRAD – Udruženje radnika na internetu zatražilo je danas od vlade i nadležnih ministarstava da hitno razmotre i usvoje predlog rešenja za poreski tretman radnika na internetu koji prihode ostvaruju radeći putem interneta za strane poslodavce – da se produži trajanje važećeg poreskog modela na još dve godine.

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar je, u pismu dostavljenom medijima, podsetio da je ostalo manje od dva meseca do isteka najavljenog i obećanog roka, od strane vlade, za usvajanje zakonskog rešenja i roka u kojem oformljena radna grupa treba da pripremi predloge rešenja.

Pogačar tvrdi da je radna grupa održala samo jedan sastanak pre mesec dana, 8. oktobra, a da naredni sastanak još uvek nije zakazan.

Udruženje radnika na internetu smatra da na ovakav način, bez sastanaka radne grupe i mogućnosti da frilenserska udruženja daju doprinos za pronalaženje održivog i fer rešenja, nije moguće ni doći.

„Smatramo da radnici na internetu 1. januar ne mogu dočekati uz pristajanje na najgoru poresku računicu po kojoj je neoporeziv deo prihoda samo 18.300 dinara, a davanja državi uz pun iznos poreza i doprinosa, većini frilensera obuhvataju preko 50 odsto zarade“, navedeno je u pismu.

Tvrdi da su već mnogi frilenseri izgubili poslove i da su im se prihodi značajno smanjili, dok je konkurencija sve veća u uslovima pandemije.

Kako je navedeno, od avgusta hiljade predavača engleskog jezika na tržištu Kine, gde većina srpskih predavača radi, već je izgubilo poslove.

Ti ljudi, kao i drugi frilenseri, uskoro treba da se suoče sa poreskim rešenjima za prethodni period, a ako se važeća poreska računica ne produži, zasigurno neće moći da plaćaju ni prošle obaveze, navode iz Udruženja.

Kako kaže Pogačar, jedino rešenje koje je održivo i izdrživo za desetine hiljada frilensera jeste ono koje stoji u važećem Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana za period od 1. januara 2015. do 31. decembra 2021. godine.

„Zato zahtevamo da vlada prihvati naš predlog i produži trajanje važećeg poreskog modela na još dve godine s obzirom na to da ovo zakonsko rešenje zahteva dugoročan rad radne grupe sa velikim brojem zainteresovanih strana, kao i činjenicu da se na prvom sastanku radne grupe nije odmaklo dalje od onoga što je svim učesnicima bilo poznato u oktobru prošle godine“, poručuju iz Udruženja.

Pogačar navodi da će, ukoliko vlada ne prihvati njihov zahtev, 1. januar označiti kraj bavljenja frilensingom i početak beznađa za hiljade građana koji na ovaj način privređuju.

Tražimo da se Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dohodak građana, koji će biti usvojen do kraja godine, produži trajanje aktuelnog modela oporezivanja, kao i da se u najranijem roku vlada izjasni o tom zahtevu, poručilo je Udruženje radnika na internetu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.