U trendu

Uručena bespovratna sredstva za još sedam zadruga u Srbiji (VIDEO)

Ministar u Vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić potpisao je danas još sedam ugovora za dodelu bespovratnih sredstava, ovoga puta zadrugama u centralnoj, istočnoj, zapadnoj Srbiji i Vojvodini.

Pomoć su dobile zemljoradničke zadruge „Golubac“ iz Golupca, „Agro Eko Voće“ iz Arilja, „Modoš“ iz Sečnja, „Agrodunav“ iz Odžaka, „K i S 2017“ iz Cerovca, „Profortun“ iz Kisača i „Euro Duo Kalem“ iz Lazarevca kod Kruševca.

Novac se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovodjenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za osnivanje novih zadruga i investicione projekte postojećih zadruga u 2017. godini.

Krkobabić je novinarima posle potpisivanja ugovora u Palati Srbija u Beogradu rekao da je za pet meseci od kada je započeta „akcija obnavljanja zadrugarstva“ formirano 182 zadruge.

„Pokrenuli smo zadruge, a nije bio jedini motiv dobiti sredstva, ljudi su shvatili značaj udruživanja“, istakao je on.

Kako je rekao, sledeće godine će biti nastavljeno oživljavanje zadrugarstva u Srbiji uz ulaganje znatno većih sredstava.

„Mislim da je ključni utisak na političkoj sceni Srbije 2017. godine upravo zadrugarstvo. Nastavićemo iduće godine, sredstva će biti četiri puta veća“, kazao je Krkobabić.

On je najavio da će sledeće godine biti formirane složene zadruge koje će po „horizontali objedinti specijalizovane zadruge i predstavljati embrione budućeg pravog zadrugarstva“.

„To će biti zadruge koje će se baviti i naučno-istraživačkim razvojem, istraživanjem tržišta, kontrolom kvaliteta, izvozom. Predvijamo da u njih uložimo i do pola miliona evra“, rekao je Krkobabić i dodao da će ta sredstva predstavljati garanciju da „ćemo dobiti ozbiljne privredne subjekte koji će moći da budu pokretači privrede“.

On je podsetio da su podsticaji 50.000 evra za novoformirane zadruge i 100.000 evra za postojeće.

„Prvi rezultati već pokazuju da smo dobili prave aktivne privredne subjekte“, kazao je Krkobabić i ocenio da zadruga nije samo privredni subjekat već i način življenja, okosnica kulturnog, sportskog i sveukupnog života jednog sela.

„Nema srpskog sela bez zadruge, ambulante, škole, bez pošte i bez crkve“, rekao je Krkobabić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar