U trendu

Uskladiti upis po starim ispravama sa digitalnim katastrom

BEOGRAD – Republički geodetski zavod je spreman da podrži konačno prevazilaženje višedecenijskog „kamena spoticanja“ u delu utvrđivanja prava koji rade drugi organi, kao što su sudovi, javni beležnici, izvršitelji i lokalne samouprave, rečeno je na drugoj onlajn diskusiji u organizaciji RGZ.

RGZ je efikasno uspostavio sistem upisa prava na nepokretnostima, distribucije podataka i arhiviranja zbirke isprava i kao prvi među državnim organima, koristeći savremene kanale komunikacije, ZOOM platformu, YouTube i druge društvene mreže, pokrenuo inicijativu koja se tiče suštinskog problema, a to je rešavanje predmeta po starim ispravama, rekao je načelnik odeljenja za drugostepeni postupak RGZ-a Miloš Bjelanović na diskusiji pod nazivom „Komunikacija sa digitalnim katastrom i kako rešavati upis u katastar na osnovu starih isprava“.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miloš Živković je rekao da trenutno imamo najažurniji registar nepokretnosti u Srbiji ikada i dodao da je RGZ sproveo reformu sistema koja je omogućila da se predmeti za promenu nosioca prava na nepokretnosti rešavaju u roku od pet dana, kad je reč o tzv. „novim“ ispravama, saopštio je RGZ.

Potpredsednik Advokatske komore Beograda Saša Ivanišević izneo je stav da bi se advokatura rado uključila u rešavanje problema utvrđivanja prava na osnovu starih isprava kako bi njihova registracija u katastru nepokretnosti bila moguća i efikasna.

On je naglasio da su digitalni servisi RGZ-a u tehničkom smislu veoma dobro osmišljeni, ali da bi ih trebalo konstantno pratiti i usavršavati, u skladu sa potrebama korisnika.

Miloš Bjelanović iz RGZ-a istakao je da upis u katastar predstavlja jedini pouzdan i transparentan način sticanja i dokazivanja prava svojine na nepokretnosti.

Od stupanja na snagu novog Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova 2018. godine, primenjuje se digitalni način komunikacije i obavezan upis u katastar koji je omogućio efikasniji rad i onemogućio manipulacije i prevare.

Zajednički stav učesnika diskusije glasi da je dobra zakonska osnova ključna za sistemsko prevazilaženje problema nasleđenih iz prošlosti, da je advokatura veliki i malo iskorišćen potencijal za rešavanje navedenih problema, a da bi uključivanje advokata u rad u cilju rešavanja predmeta i formiranje posebnog tela ili komisije, koja bi dobila ulogu mehanizma za preliminarno utvrđivanje prava, bilo jedno od mogućih rešenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar