U trendu

Uskoro četiri nova polaska voza od Pančeva do Beograda

BEOGRAD/PANČEVO – Uspostavljanje četiri nova polaska putničkih vozova od Pančeva do Beograda pitanje je nedelja, a ne meseci, rekao je danas za Tanjug vršilac dužnosti generalnog direktora Srbija voza Ivan Bulajić.

Svaka kompozicija će moći da primi oko 600 putnika, a za početak bila bi uvedena dva nova jutarnja i dva popodnevna polaska, što je predložio i Grad Pančevo, kazao je Bulajić.

Za dva nova jutarnja i dva popodnevna polaska biće angažovane garniture koje imaju najveći kapacitet, a to su vozovi koji se koriste u sistemu BG Voza.

Garniture za te polaske bile bi iz rezervi sistema BG Voza, a sa pančevačkih stanica stizalo bi se do dunavskih koloseka koji bi bili aktivirani.

„To bi omogućavalo građanima Pančeva i Beograda da sa čvorišta javnog prevoza mogu da pređu sa autobuskog na železnički prevoz. Radimo na toj hipotezi“, rekao je on.

Do ubrzanja u integraciji dva grada preko železničkih linija dolazi pošto su građani Pančeva iskazali nezadovoljstvo poskupljenjem autobuskih karata na relaciji Pančevo – Beograd koje sada kod pančevačkog prevoznika Pantransporta koštaju 300 dinara.

Bulajić je rekao da, čak iako novi vozovi ne budu mogli da se uvedu u model javnog finansiranja, Srbija voz je spreman da ih uvede kao komercijalne.

„Srbija voz je spreman da to uvede kao komercijalnu liniju, gde će cena karata biti nešto nepovoljnija u odnosu na model javnog finansiranja, ali definitivno mnogo jeftinija nego što je autobuski prevoz“, poručio je on.
Bulajić je rekao da bi ovi polasci bili bazična osnova, te da bi u zavisnosti od toga koliko se pokažu kao atraktivan vid prevoza, linije mogle da budu i dodatno pojačane.

Naveo je da u međuvremenu treba rešiti pravna pitanja jer gradovi javni prevoz mogu da finansiraju samo na svojoj teritoriji.

„Ovde imamo liniju koja prelazi sa teritoriji Pančeva na teritoriji Beograda, moramo da rešenje uskladimo sa oba ta grada. Da napravimo model koji je pravno utemeljen i koji će zaista funkcionisati“, rekao je on.

Bulajić je rekao da je prethodnih dana bilo sastanaka sa upravom Grada Pančeva i da se trenutno traži modalitet finansiranja linije koji će omogućiti da cene za putnike budu izuzetno atraktivne i pristojne, a da i Srbijavoz ostvari neki svoj minimalni komercijalni interes.

Naveo je da je pre mesec dana na sastanku u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbija voz predložio aktiviranje dunavskih koloseka za liniju ka Pančevu.

Bulajić je rekao da je Srbija voz pored toga što je kompanija koja ima ulogu služenja javnog servisa građanima u smislu transportnih usluga propisanih ugovorom o javnom prevozu sa državom, takođe i komercijalno odgovorna kompanija.

„Naša orijentacija je da se trudimo da budemo prisutni na svim mestima gde postoji potreba za prevozom ljudi u međugradskom saobraćaju između ostalog“, poručio je on.

Pančevci poslednjih godina do Beograda mogu samo sa šest polazaka vozova koji prolaze kroz taj grad, a mnogi se sećaju kada je Pančevo bilo u sistemu Beovoza pa su vozovi do glavnog grada bili mnogo češći.

Do novog podsećanja da su linije voza na relaciji Pančevo-Beograd rešenje za brojne dnevne „migracije“ došlo je posle poskupljenja autobuskog prevoza koje je pančevački prevoznik Pantransport aktivirao 25. oktobra.

Direktor Pantransporta Voja Savičić u informaciji za Tanjug naveo je da na cene prevoza utiču pre svega cena euro dizela, kurs evra, prosečne zarade zaposlenih i rasta cena na malo.

Istakao je da povećanje cene goriva procentualno najviše utiče na formiranje cene prevoza te da je za manje od dve godine euro dizel poskupeo za više od 51 posto.

Savičić je naveo da je odluka o povećanju cene karata doneta kako bi Pantransport nastavio neometano obavljanje osnove delatnosti i zadržao nivo usluge.

Odlukom da poskupe mesečne karte za Beograd posebno su bili nezadovoljni studenti koji su u subotu održali protest i nakratko blokirali glavnu autobusku stanicu a zatim i od gradske vlasti zatražili objašnjenje zašto je Pančevo prestalo da subvencioniše njihove mesečne.

Gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović apelovao je prošle nedelje da javni prevoznici preispitaju svoje odluke o poskupljenju prevoza.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.