U trendu

Uskoro isporuke gasa iz SAD Nemačkoj – potiskuje Rusiju

BERLIN – Američka preduzeća očekuju da će najmanje za četiri godine početi da isporučuju tečni prirodni gas (TPG) u Nemačku, čime će „stati na crtu“ Rusiji koja sada učestvuje sa 60 odsto u nemačkom uvozu gasa, najavio je zamenik američkog sekrtetara za energetiku Dan Bruilet.

„Američki tečni prirodni gas stiže u Nemačku. Ne postavlja se pitanje da li će, već kada će“, rekao je Bruilet u intervjuu za nemački Bild objavljenom danas, prenosi agencija Rojters.

Američki predsednik Donald Tramp je u julu optužio Nemačku da je „zatočenik“ Rusije zbog svoje energetske ovisnosti i pozvao Berlin da zaustavi radove na gasovodu Severni tok 2, vrednom 11 milijardi dolara, koji se gradi ispod Baltičkog mora, podseća britanska agencija.

Nemačka je odbacila ovu optužbu navodeći da je otvorena za diverzifikaciju svojih energetskih izvora, i poručila da se u krajnjoj instanci odluke o kupovini donose na ekonomskim osnovama.

Bruilet, koji je priznao da će američki TPG koštati više, rekao je da će ulaskom američkih dobavljača na nemačko tržište efikasno biti postavljena gornja granica cene gasa Gaspromu, ruskoj kompaniji koja predvodi konzorcijum Severni tok 2, kao i drugim dobavljačima.

„Budući da je američki TPG sada ovde, Gasprom ne može da traži šta god poželi“, rekao je Bruilet, koji se prošle sedmice sastao s nemačkim biznismenima u Berlinu.

Američki ambasador u Berlinu Ričard Grenel izjavio za Bild da je kancelarka Angela Merkel pružila lična uveravanja Trampu da Nemačka želi da kupuje TPG iz SAD-a.

Polemika o nemačkom uvozu TPG-a se rasplamsala u proteklih nekoliko nedelja pošto su operateri i vlada pokazali interesovanje za diverzifikaciju izvora snadevanja mimo gasa koji stiže iz Rusije, Norveške i Holandije.

Katar je takođe izrazio zainteresovanost za prodaju TPG-a u Nemačkoj.

Nemačke firme razmišljaju o izgradnji TPG terminala u zemlji, budući da raste tražnja za gasom u Evropi, ali i u Holandiji, zemlji koja je jedan od glavnih nemačkih dobavljača i koja postepeno smanjuje proizvodnju na svom ogromnom polju Groningen s ciljem da ga potpuno zatvori 2030. godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.