Uskoro još 10 elektropunjača na glavnim putnim pravcima

BEOGRAD – Javno preduzeće „Putevi Srbije“ planira u narednom periodu instalaciju još 10 brzih elektro-punjača duž autoputeva pod naplatom u Srbiji, najavio je danas pomocnik izvršnog direktora Sektora za naplatu putarine JP „Putevi Srbije“ Darko Savić.

Savić je novinarima na štandu tog preduzeća na beogradskom Sajmu turizma rekao da će ti punjači biti snage od 50 kW i podsetio da je pet punjača već postavljeno na najprometnijim lokacijama još pre tri godine.

Savić je naveo da se već tokom sledeće nedelje očekuje objavljivanje ponovljenog tenderskog postupka za postavljanje tri brza punjača snage 175 kW.

„Objavljivanje očekuejmo u toku sledeće nedelje, a očekujemo brzo i realizaciju projekta“, rekao je Savić.

Ističe da prethodni tenderski postupak nije završen zbog određenih žalbi, ali da je pripremljena dokumentacija za pokretanje novog postupka za instalaciju tri brza punjača.

Realizacija projekta postavljanja elektro punjača planira se do sredine leta.

Savić kaže da JP „Putevi Srbije“ ima u planu da za sve korisnike elektro-automobila omogući popust od 13 odsto prilikom plaćanja putarine.

Savić ističe i da se sa ubrzanim završetkom izgradnje koridora radilo i na završetku izgradnje svih naplatnih rampi od Subotice do Preševa, odnosno Subotice do Dimitrovgrada, te da je sada manje čeonih naplatnih stanica, pa samim tim nema ni zadržavanja.

On je naveo da se beleži značajan porast korisnika elektronske naplate putarine, odnsno korisnika ENP tagova, zahvaljujući kojima praktično vozači ne moraju da zastaju ni na jednoj naplatnoj stanici.

Savić dodaje i da je 2008. godine bilo 350 korisnika elektronskog sistema naplate putarina, a da ih je 2019. bilo 385.000.

Takođe je istakao da dve trećine teretnih vozila koji prolaze kroz naplatne stanice koriste tag uređaje, te takođe ne zastaju i ne zadržavaju se na naplatnim stanicama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.