U trendu

Uskoro početak gradnje novog bloka TE Kolubara B

BEOGRAD – V.d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ Milorad Grčić rekao je danas da je analiza pokazala da je opravdan početak izgradnje novog bloka Termoelektrane „Kolubara B“ u Kaleniću, na lokaciji između Uba i Veliki Crljeni.

Na ovom projektu radiće direktno više od 1. 000 radnika kao i brojni podizvođači, a studije su pokazale opravdanost nastavka ovog projekta koji je počeo pre 35 godina, ali se od njega u prethodnim decenijama odustalo.

„Imamo dokazanu isplativost izgradnje novog bloka Termoelektrane Kolubara B u Kaleniću, lokacija između Uba i Veliki Crljeni, poznatije kao lokacija gde se, inače, nalazi drobilana i sistem za homogenizaciju uglja, odnosno za upravljanje kvalitetom“, rekao je Grčić.

Podseća da se od 1984. godine, kada je odluka o izgradnji prvi put doneta, ništa nije radilo po ovom pitanju, a da je 2017. godine odobren nastavak radova na analizi koja je trebalo da pokaže da li je moguće nastaviti sa izgradnjom ovog bloka nominalne snage 354,2 megavata.

Danas je u prostorijama EPS-a predstavljena analiza ovog projekta a Grčić je rekao da će se sa izgradnjom novog bloka TE Kolubara B u Kaleniću, zatim završetkom takozvanog kineskog bloka i realizacijom vetroparka u Kostolcu, postići potpuna elektroenergetska stabilnost Srbije za narednih 50 godina.

U budućnosti naša zemlja planira da bude ozbiljan izvoznik električne energije, kaže Grčić i navodi da „je to ono što u političkom, socijalnom i geopolitičkom smislu daje veliki nivo sigurnosti Srbiji“.

Novi blok će se graditi nekoliko godina, a na izgradnji će po projektima biti angažovano oko 1.000 ljudi dok će kasnije, na samoj elektrani Kolubara B, raditi oko 220 ljudi.

Vodilo se računa i o zaštiti životne sredine kaže prvi čovek EPS-a i dodaje da će na svim poslovima biti angažova srpska struka i građevinska operativa, osim na onim radovima koje srpske kompanije ne mogu da odrade.

„Ovo je jedan od najvažnijih i najlepših dana u novijoj istoriji EPS-a“, ocenjuje Grčić.

Sledeći korak, nakon današnje prezentacija, jeste da Nadzorni odbor EPS-a pošalje resornom ministartstvu sva potrebna mišljenja, analize i saglasnosti, a zatim sve ide na odobrenje Vladi Srbije.

U celom projektu i analizama su inače učestvovali „Energoprojekt“, domaći instituti pri rudarskom, mašinskom i građevinskom fakultetu.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić podsetio je danas da je reč o projektu koji je započet 1984. godine kada je doneta odluka o izgradnji, a 1992. godine projekat je obustavljen.

Zatim, 1996. godine ponovo je započeo, da bi se konačno od projekta odustalo 2004. godine.

Ministar kaže da će se nakon odobrenja vlade brzo krenuti u aktivnosti izgradnje.

Izgranja novog bloka snage 350 megavata, navodi, trebalo bi da proizvode gotovo 2000 gigavat časova električne energije, što je 6 do 7 procenata ukupne električne energije koja se u ovom trenutku proizvodi u Srbiji.

Antić kaže da je proteklih godina EPS sačuvao opremu koja je ranije obezbeđena za ovaj projekat i da će ona moći da se upotrebi prilikom nastavka izgradnje.

Oprema je, kaže, u izuzetno dobrom stanju pa se danas procenjuje da ona može biti upotrebljena, a svi do sada izvedeni radovi na ovoj lokaciji su prošli sve neophodne testove.

„Tehnička studija pokazuje da imamo opravdanost za nastavak izgradnje takvog projekta, polazeći od činejnice da će potrebe za električnom energijom u Srbiji i svetu rasti i da će nam biti neophodni novi objekti“, rekao je Antić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar