U trendu

Uskoro pocetak izgradnje nove toplane na biomasu u N. Pazaru

BEOGRAD – U narednim danima očekuje se početak izgradnje nove toplane na biomasu u Novom Pazaru u vrednosti od 6,5 miliona evra, koja će zameniti staru toplanu na mazut i smanjiti veliko zagađenje u centru grada, izjavio je danas pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura.

Najavio je i da se priprema potpisivanje ugovora za izgradnju nove toplane na biomasu u Majdanpeku, koja će biti u funkciji sledeće grejne sezone.

„Početkom grejne sezone ministarka Zorana Mihajlović, pustila je u rad dve nove toplane na biomasu u Priboju i Malom Zvorniku, koje osiguravaju stabilnu isporuku toplotne energije i umanjuju štetne emisije ugljen-dioksida za 87 odsto“, rekao je Macura za TV Vesti, a saopšteno iz Ministarstva.

Istakao je da građani već prepoznaju prednosti daljinskog sistema grejanja i da se sami javljaju da pređu na taj sistem gašenjem svojih individualnih kotlarnica.

Prema njegovim rečima, trenutno se u sistemu nalazi oko 650.000 korisnika i taj broj će se, dodaje, povećavati izgradnjom novih toplana i rekonstrukcijom postojećih.

„U partnerstvu sa KfW bankom i 22 javno-komunalna preduzeća sanirali smo 19 toplana, a sada radimo rehabilitaciju i modernizaciju šest, u vrednosti od 17,6 miliona evra, čime ćemo ostvariti godišnje uštede u iznosu od 1,6 miliona evra“, rekao je Macura.

Procene su, dodaje, da na godišnjem nivou bacamo proizvodnju jedne termoelektrane, dok će se realizacijom tih projekata gubici smanjiti na toplovodnim mrežama i u domaćinstvima.

Macura je rekao da su država, Ministarstvo i građani na istom zadatku u cilju uštede računa, smanjenja štetnih emisija i osiguravanja stabilnog grejanja.

Podsetio je da Srbija godišnje troši 40 odsto više energije od zemalja u regionu i da se ona baca kroz dotrajalu stolariju i neizolovane kuće, zbog čega država pruža finansijsku pomoć građanima kako bi smanjili nepotrebne troškove.

„Zbog tih troškova prošle godine smo započeli pilot-projekat unapređenja energetske efikasnosti, u kome je učestvovalo 67 lokalnih samouprava i oko 5.000 domaćinstava koja su dobila subvencije za zamenu stolarije i kotlova. Tim projektom uštedeli smo 47 megavat-časova godišnje, što je jednako prosečnoj potrošnji tri toplane u Srbiji“, naveo je Macura.

Podsetio je da je Ministarstvo u novembru počelo i sa projektom subvencionisanja ugradnje solarnih panela, u kome učestvuje 37 lokalnih samouprava, a do kraja meseca, kako kaže, očekuju se prvi javni pozivi za građane.

„Ministarstvo i lokalne samouprave učestvuju sa 50 odsto, dok drugu polovinu sredstava obezbeđuju građani“, rekao je pomoćnik ministarke.

Dodao je i da je u toku novi javni poziv za jedinice lokalnih samouprava za zamenu stolarije i kotlova u ovoj godini.

„Javni poziv se uskoro završava. Pozivam sve gradove i opštine da se prijave. Ministarstvo je već održalo sastanke sa svim zainteresovanim lokalnim samoupravama i sledeće nedelje očekujemo konačan spisak učesnika. Verujem da će se ovog puta sve lokalne samouprave u Srbiji prijaviti“, zaključio je Macura.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar