U trendu

Uskoro počinje rekonstrukcija brodske prevodnice Đerdap2

NEGOTIN – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je danas u ime tog Ministrstva ugovor sa konzorcijumom „DSD Noell GmbH“ za izvodenje radova na rekonstrukciji brodske prevodnice „Đerdap 2“ kod Negotina, čija je vrednost 29 miliona evra.

Negotin će do septembra postati jedno od najvećih gradilišta u Evropi, posebno kada je u pitanju Dunav, rekao je Momirović.

Napomenuo je da rad ove prevodnice danas karakteriše nepouzdanost i sve veći troškovi održavanja.

„Kao posledica toga, povećava se učestalost zatvaranja prevodnice zbog otklanjanja kvarova, a prosečno vreme čekanja za plovila je sve duže“, rekao je Momirović.

Ukoliko ne bi sproveli ovaj projekat, kaže, to bi dovelo do učestalijih zatvaranja brodske prevodnice Đerdap 2 na srpskoj strani reke, što bi stvorilo dodatni pritisak na prevodnicu na rumunskoj strani reke.

Kako je rekao, to bi onda rezultiralo daljim povećanje vremena čekanja za brodove i negativnim efektima po vodni transport na Dunavu u celoj Evropi.

Momirović je ugovor potpisao sa predstavnikom konzorcijuma
Ioanom Gišeom.

Ministar je naveo da smo za taj projekat iz kredita Evropske investicione banke obezbedili 60 odsot sredstava, dok se preostalih 40 odsto finansira iz CEF fonda (Connecting Europe Facility Fund).

„Imajući u vidu odlične rezultate koje smo postigli na projektu adaptacije brodske prevodnice Đerdap 1, očekujemo da će radovi i na Đerdapu 2 biti pođednako uspešni. Koristim ovu priliku da izrazim veliku zahvalnost Vlade Srbiji Evropskoj komisiji, kao i EIB-u na razumevanju značaja ovog projekta i finansijskoj podršci za njegovu realizaciju“, rekao je Momirović.

Ministarstvo će ugovoriti i početak radova na proširivanju kapaciteta Luke Prahovo, čiji je rad, kako kaže, od posebnog značaja za poslovanje RTB Bora i Industrije hemijskih proizvoda u Prahovu.

„Već za nekoliko meseci ćemo krenuti i u rekonstrukciju Luke Prahovo“ dodao je ministar.

Ovaj projekat će obuhvatiti izgradnju novih skladišnih kapaciteta, zatim prvog tzv. zelenog terminala za prijem brodskog otpada, kao i rekonstrukciju kompletne infrastrukture ove luke.

Procenjena vrednost radova na infrastrukturi je oko 27 miliona evra, pri čemu smo sredstva obezbedili iz kredita EIB-a i budžeta, rekao je Momirović.

„Konačno, do septembra ove godine ćemo ugovoriti i početak radova na vađenju potopljene nemačke flote iz Drugog svetskog rata. Ovaj projekat omogućiće da plovni put i na ovom delu Dunava ispunjava propisane gabarita, s obzirom da potopljeni brodovi sužavaju plovni put sa propisanih 180 metara na svega 90 metara“, naveo je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar