U trendu

Uspeh RGZ-a na konferenciji Svetske banke u Vašingtonu

BEOGRAD – Srbija po postignutim rezultatima Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) u oblasti upravljanja zemljištem značajno ispred ostalih, ocena je učesnika dvadesete „Konferencije o zemljištu i siromaštvu“, održane od 25. do 29. marta u Vašingtonu u organizaciji Svetske banke.

RGZ je na konferenciji predstavio rezultate postignute u oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti u domenu ostvarivanja vlasničkih prava u Srbiji, i u oblasti inovacija u prikupljanju i upravljanju geoprostornim podacima.

Viktorija Stenli, ekspert Svetske banke za upravljanje zemljištem, koja je predsedavala sesijom „Rodni aspekti vlasništva nad zemljištem“, naglasila je da je inicijativa rodne ravnopravnosti u oblasti upravljanja zemljištem u Srbiji dala prve rezultate, saopšteno je iz RGZ-a.

Ovi rezultati, kako se dodaje, omogućiće bolji izbor budućeg pravca i politike upravljanja zemljišnom administracijom.

Veliko interesovanje izazvala je i prezentacija „Integracija kraudsorsinga i digitalne platforme Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka radi efikasnog donošenja odluka“, koju su pripremili direktor RGZ-a Borko Drašković i Načelnik centra za upravljanje geoprostornim podacima u RGZ Darko Vučetić.

Prezetacija je bila sastavni deo panela „Implementacija NIGP: od vodiča do prakse“.

Rukovodilac panela Ketrin Kelm, ekspert Svetske banke za upravljanje zemljištem, naglasila je da je Srbija po postignutim rezultatima značajno ispred ostalih učesnika sesije i jedan od lidera u primeni ove metodologije u prikupljanju i upravljanju geoprostornim podacima.

Primer RGZ-a u uključivanju građana i korisnika geoprostornih podataka u njihovom prikupljanju i ažuriranju najbolja je poruka ostalim zemljama koje žele da naprave održivu infrastrukturu geoprostornih podataka.

Metodologija „kraudsorsing“, koja se koristi u Srbiji za prikupljanje novih i ažuriranje postojećih registara i podataka, bila je najvažnija i najinteresantnija tema sesije.

Učesnici su se složili da će ta metodologija imati široku primenu u mnogim zemljama sveta. Za učesnike sesije bila su zanimljiva iskustva RGZ-a u postizanju izuzetnih rezultata u korišćenju geoprostornih podataka i digitalne platforme NIGP-a od strane korisnika, kao i na implementaciji integrisanog geoprostornog okvira Ujedinjenih nacija.

Posle prezentacije delegacija Republike Gvajane je najavila svoju posetu Evropi i izrazila želju da jedna od tri institucije čiji bi rad sagledali bude Republički geodetski zavod. Stručna poseta će se realizovati u junu 2019. godine, navodi se u saopštenju RGZ-a.

Na konferenciji su predstavljena najnovija istraživanja, inovacije i primeri dobre prakse u oblasti upravljanja zemljištem širom sveta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar