U trendu

Uspešan nastavak uređenja Južne i Zapadne Srbije

SIJARINSKA BANJA – Međuresorna radna grupa za uređenje i razvoj južne i zapadne Srbije razmatrala je danas na sednici u Sijarinskoj Banji napredak u primeni projekata iz oblasti turizma, komunalne i putne infrastrukture, čijom će se realizacijom znatno poboljšati uslovi za ekonomski razvoj ovog dela zemlje.

Kako je rečeno, najveći napredak od svih radova ostvaren je na izgradnji veoma zahtevnog puta preko Radan planine koji spaja Jablanički i Toplički okrug i četiri banje. Završeni su pripremni radovi na celoj trasi puta dužine 32 kilometra, dok će asfaltiranje prve deonice u dužini od 11 kilometara, od Prolom Banje do Begovića, početi tokom ovog meseca, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Kako je rečeno na sastanku, stanovnici ovog kraja su već sada doživeli prednosti ovog projekta, kojim se skraćuje putovanje od Prolom Banje do Medveđe sa dva sata na 30 minuta.

Tokom septembra počeli su radovi na svim budžetiranim projektima u ovoj godini. Najznačajniji su izgradnja parka u opštini Lebane, zatim parka i puta do brda Hisar u Leskovcu, letnje pozornice i trim staze na brdu Hisar u Prokuplju, a privode se kraju i radovi u centru Bojnika na otvorenom amfiteatru kod sportske hale.

Najznačajniji projekat na području Kraljeva je početak izvođenja radova dugo očekivanog visećeg mosta preko reke Ibar ispod tvrđave Maglič, kao i izgradnja pristupnog parkinga u podnožju tvrđave i turističke infrastrukture u cilju valorizacije ovog lokaliteta.

Ostvaren je napredak u pripremi i novih projekata čija se realizacija očekuje tokom sledeće godine, poput rekonstrukcije specijalne bolnice za rehabilitaciju u Sijarinskoj Banji, izgradnji kulturnog centra i amfiteatra u opštini Medveđa, izgradnji planinarskog centra Dobre Vode u Bojniku i Vizitor centra u Đavoljoj varoši, koji će omogućiti posetiocima da ovaj prirodni fenomen dožive na jedinstven i nesvakidašnji način.

Uspešna realizacija svih ovih projekata će unaprediti turističku ponudu i neophodnu infrastrukturu, a sve zarad ekonomskog jačanja lokalnog stanovništva i dostupnosti domaćim i stranim turistima, navodi se u saopštenju. Sastanku su prisustovali predstavnici Kabineta predsednice Vlade Republike Srbije, ministarstava iz resora turizma, zaštite životne sredine, infrastrukture, privrede, kulture, Kancelarije za javna ulaganja, „Železnice Srbije“, JP „Putevi Srbije“, JVP „Srbijavode“ i JP „Srbijašume“, kao i predstavnici lokalnih samouprava Leskovca, Prokuplja, Kraljeva, Kuršumlije, Lebana, Medveđe i Bojnika.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar