U trendu

Usporavanje „Buk Bijele“ šteta, izgradnja donosi bezbednost

BEOGRAD – Usporavanje projekta izgradnje Buk Bijele ne donosi korist nikome, a povezivanje kroz izgradnju tog hidroenergetskog sistema doneće korist građanima Srbiji i Bosne i Hercegovine i energetsku bezbednost, poručeno je posle sastanka ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Stašom Košarcem.

Mihajlović je ocenila da političari moraju da shvate da je politika u drugom planu, a da je razvoj regiona ono na čemu moraju da rade.

„Svaka vrsta zadržavanja jednog tako važnog projekta utiče na svakog građanina i građanku kako Srbije tako i BiH“, rekla je ona.

Istakla je da hidroenergetski sistem Buk Bijela treba da donese energetsku stabilnost svima.

„Sve što budemo mogli da uradimo i uradićemo, ne sme da bude pitanje politike, jer je pitanje energetske bezbednosti obe države“, rekla je ona.

Košarac je rekao da ne zna zašto nekome smeta dobra saradnja i regionalno povezivanje, a kao primer dobre saradnje naveo je energetsku na kojoj rade predsednici Vučić i Dodik.

„Treba pozdraviti svaki regionalni oblik saradnje, a uvek je otvoren poziv prema federalnih strukturama BiH da se uključe u te projekte. Usporavanje nije saveznik, ne donosi benefit nikome“, rekao je on.

Dodaje da će benefit od Buk Bijele imati i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati, i Federacija BiH i Republika Srpska.

Mihajlović i Košarac danas su razgovarali i o drugim projektima saradnje unutar regiona a u sektoru energetike.

Mihajlović je rekla da je energetska bezbednost pitanje svih pitanja, i da nema razvoja bez zajedničkog napora na podizanju energetske bezbednosti regiona.

„Upućeni smo jedni na druge. Verujem da ćemo u vezi gasne interkonekcije učiniti sve što je moguće da ona bude jedan od zajedničkih važnih projekata na kojima ćemo raditi“, rekla je ona.

Dodala je da region povezuju transportna i energetska infrastruktura što je prepoznato i u projektu Otvoreni Balkan.

„Vrlo bi bilo značajno ukoliko bi mogli inicijativu Otvoreni Balkan da proširimo na ceo region jer ona omogućava da građani i građanke u celom regionu žive bolje. Da je ekonomija bolja, i da učinimo sve što je moguće da u zemljama regiona građani ostanu da žive a ne da iz ovog regiona odlaze“, rekla je ona.

Tema razgovora bio je i predstojeći sastanak ministarskog saveta Energetske zajednice koji će biti održan 30. novembra

Košarac je istakao da je nadležnost ministarstva na čijem je čelu samo koordinirajuća a da je energetika u BiH u rukama entiteta.

„Jako sam zadovoljan visokim stepenom razumevanja Srbije kada je u pitanju BiH“, rekao je on.

On je pozvao strukture koje osporavaju projekte saradnje Srbije i Srpske da to prestanu da čine i da se uključe u razvoj tih projekata.

Ocenio je i da je loše što se u BiH ne prihvata inicijativa Milorada Dodika da se i ta zemlja priključio inicijativi Otvoreni Balkan, jer je taj projekat, kako je rekao, jak input za razvoj ekonomija država regiona.

„Danas smo dogovorili redovne sastanke sa fokusom na temu Otvorenog Balkana, kako bi dodatne informacije preneli u BiH i mobilisali federalne partnere da daju pozitivno mišljenje“, rekao je on.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar