U trendu

Usvojen predlog da radnici imaju svog predstavnika u Nadzornom odboru EPS-a

BEOGRAD – Ministarstvo rudarstva i energetike i Vlada Srbije izvršili su konsultacije sa sindikatima u procesu reformisanja JP EPS i nakon pažljivog razmatranja svih sugestija različitih predstavnika podeljenog Sindikata radnika EPS-a na predlog statuta, usvojen je predlog koji će osigurati da zaposleni imaju svog predstavnika u upravljačkim organima kompanije, saopštilo je danas ministarstvo.

Prihvaćen je zahtev da zaposleni imaju svog predstavnika u organima i definisano je da jedan član Nadzornog odbora bude predstavnik zaposlenih.

Kako je navedeno, glavni razlog zbog kojeg deo predloga jednog dela Sindikata nije mogao biti prihvaćen jeste njihova nespojivost sa važećim zakonima kojima je uređeno funkcionisanje delatnosti u sektoru energetike.

Zahtev da snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom ostane delatnost od opšteg interesa nije moguće prihvatiti, jer nije u skladu za pravnim sistemom Republike Srbije, kažu u ministarstvu.

„Zakonom o energetici od 2014. godine snabdevanje građana i malih kupaca električnom energijom nije delatnost od opšteg interesa, pa tako to ne može ni ostati. Zakonom je propisano da su snabdevanje električnom energijom i snabdevanje na veliko električnom energijom, energetske delatnosti koje se obavljaju u skladu sa tržišnim principima, u skladu sa odredbama Zakona o energetici, kojim je izvršeno usaglašavanje domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

Kako je navedeno, kada je u pitanju zahtev da pretežna delatnost EPS-a mora uz proizvodnju električne energije obuhvatiti i trgovinu električnom energijom, uključujući i snabdevanje, jeste pozitivna promena, imajući u vidu da se prvobitno zahtevalo zadržavanje trgovine električnom energijom kao pretežne delatnosti, a da proizvodnja električne energije bude navedena u ostalim delatnostima.

Ovaj zahtev, na način na koji je formulisan, ne može da se prihvati jer je Zakonom o privrednim društvima propisano da društvo ima jednu pretežnu delatnost, koja se registruje u skladu sa zakonom o registraciji, a može obavljati i sve druge delatnosti koje nisu zakonom zabranjene, nezavisno od toga da li su određene osnivačkim aktom, odnosno statutom.

S druge strane, kako bi se izašlo u susret zahtevu sindikata, dodat je deo u predlog statuta kojim se naglašava da pored pretežne i ostalih delatnosti, Društvo obavlja i delatnost Trgovina električnom energijom.

„Podsećamo da ni u jednom predlogu Statuta trgovina električnom energijom nije bila isključena iz delokruga delatnosti koje bi EPS obavljao. Dodatno, u prelaznim i završnim odredbama predloga statuta, dodat je novi stav kojim se uređuje da društvo nastavlja da vrši javno snabdevanje električnom energijom u skladu sa izdatom licencom Agencije za energetiku Republike Srbije iz 2016. godine i zakonom kojim se uređuje energetika“, navodi ministarstvo.

Takođe, u vezi sa konstatacijom da je jednočlana skupština neprihvatljiva, ministarstvo ukazuje da je članom 198. Zakona o privrednim društvima propisano da u jednočlanom društvu funkciju skupštine vrši jedini član društva.

Takođe, ovaj zahtev ili konstatacija ni na koji način nije povezana sa pitanjima iz delokruga rada sindikata niti pitanjem poboljšanja prava radnika, te se postavlja pitanje po kom osnovu jedan deo predstavnika sindikata određuje da li će vladu, koja predstavlja osnivača odnosno Republiku Srbiju, predstavljati u Skupštini Srbije jedno ili više lica.

Sprovođenje odluke vlade iz 2014. godine je neophodan prvi koraku ka reformi EPS-a kojom će se upravljački organi profesionalizovati, za šta postoji saglasnost struke, vlade i zaposlenih, kažu u ministarstvo.

Profesionalno rukovodstvo će dovesti do efikasnijeg poslovanja i učiniti EPS regionalnim energetskim gigantom, što je krajnji cilj vlade kojem se teži predloženom transformacijom i prelaskom iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo zatvorenog tipa,100 odsto u vlasništvu države, navedeno je u saopštenju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.