U trendu

Utvrdjena neispravnost još osam Juvitana proizvoda

Pomoćnik ministra zdravlja Zoran Panajotović izjavio je danas da je analizom utvrdjeno da je od devet uzorkovanih Juvitana proizvoda za dečiju ishranu osam zdravstveno neispravno i da je proizvodjač obavešten kako bi povukao proizvode iz prometa.

„Svi proizvodi su stavljeni van prometa, oni će se nalaziti kod prodavca, ali neće biti na rafovima, dostupni u prodaji“, rekao je Panajotović za Radio-televiziju Srbije.

On je rekao da su nedozvoljene količine u Juvitaninim proizvodima za dečiju ishranu veoma male da bi mogle da izazove bilo kakav poremećaj zdravlja dece.

Panajotović je rekao da ako roditelji imaju te proizvode kod kuće, mogu ih vratiti u prodavnicu gde su ih kupili ili ih direktno vratiti proizvodjaču.

Ministarstvo zdravlja Srbije je 8. novembra objavilo je da se sumnja u zdravstvenu ispravnost sedam vrsta Juvitana dečijih kašica i da bi one mogle predstavljati rizik po zdravlje dece jer je u njima pronadjen povećan sadržaj odredjenih vrsta pesticida.

Nakon toga, fabrika dečje hrane Juvitana u Indjiji obustavila je proizvodnju i saopštila da će zabrana proizvodnje trajati dok akreditovane laboratorije ne ispitaju zdravstvenu ispravnost sirovina i gotovih proizvoda koji se nalaze na lageru u fabrici.

U saopštenju kompanije Svislajon Takovo navodi se da ukoliko nalaz Ministarstva zdravlja bude tačan, biće uništene zalihe spornih proizvoda, a fabrika u Indjiji biće trajno zatvorena.

Ta kompanija je naglasila i da neće dozvoliti gašenje svog najjačeg brenda u proizvodnji dečje hrane i da će fabrika biti izmeštena tamo gde će se na tržištu obezbediti zdravstveno ispravne sirovine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.