U trendu

Uvedene restrikcije struje na Tajvanu zbog kvara u elektrani

TAJIPEJ – Tajvan je danas uveo fazne restrikcije električne energije po grupama korisnika širom ostrva nakon kvara u elektrani na ugalj na jugu zemlje, saopštila je vlada.

Tajvanska vlada je navela da nema dovoljne kapacitete električne energije na nacionalnoj mreži nakon ispadanja iz sistema elektrane u južnom lučkom gradu Kaošjungu, prenosi Rojters.

Nekoliko gradova iz raznih delova ostrva izvestilo je o nestanku struje, javila je tajvanska Centralna novinska agencija.

Portparol vlade Lo Ping-čeng je rekao novinarima da vlada radi na rešavanju situacije i da moli građane da ostanu mirni i da nema potrebe za panikom.

On je dodao da su sve poslovne jedinice trenutno zatvorene u glavnoj ostrvskoj elektrani Hsinta u Kaohsjungu nakon „incidenta“, ne iznoseći detalje ili uzroke koji su doveli do prekida rada.

Kompanija Tajpauer, snabdevač Tajvana električnom energijom, saopštila je da je prekid rada izazvan tehničkim kvarom i da će „rotaciona“ isključenja korisnika sa mreže trajati do popodnevnih sati u četvrtak, te da će o eventulanom produženju restrikcija odluka biti doneta kasnije.

Glavni tajvanski međunarodni aerodrom u blizini glavnog grada Tajpeja i brza železnička pruga radili su normalno, saopštilo je ministarstvo saobraćaja.

Za sada nije poznato da li je prekid u snadbevanju strujom pogodio važne naučno-tehnološke parkove na Tajvanu, u kojima posluju velike kompanije za proizvodnju čipova poput TSMC-a, dodaje Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar