U trendu

Uvođenje sistema eAgrar prioritet Saveza za hranu i poljoprivredu NALED-a

BEOGRAD – Predsednica Saveza za hranu i poljoprivredu NALED-a Tamara Penjić izjavila je danas da je uspostavljanje sistema eAgrar najvažniji zadatak tog tela naredne godine, jer će se na taj način olakšati evidentiranje poljoprivrednih gazdinstava, kao i postupak prijavljivanja poljoprivrednika za državne subvencije.

Novoizabrana predsednica Saveta je na početku dvogodišnjeg mandata ovog tela naglasila kako će uspostavljanje platforme eAgrar omogućiti da se više od 450.000 poljoprivrednih gazdinstava registruje četiri puta brže i jednostavnije nego do sada, ali će i omogućiti proizvođačima da podnose prijave za subvencije u elektronskom obliku.

Penjićeva je najavila da će Savez naredne godine imati još tri prioriteta, a to su uvođenje elektronske knjige polja za zakupce poljoprivrednog zemljišta, ukidanje poreza na donacije hrane i usklađivanje propisa iz oblasti bezbednosti i kvaliteta hrane sa evropskim zakonodavstvom, kako bi našim proizvođačima hrane bio olakšan izlazak na tržište EU.

„S tim je povezano i smanjenje administrativnih trgovinskih prepreka, racionalizacija troškova i administrativnih procedura u sektoru hrane i poljoprivrede, u cilju poboljšanja poslovanja privrednih subjekata. Jedan od važnijih ciljeva jeste usklađivanje nacionalnog zakonodavstva sa evropskim standardima, što je posebno važno, jer to u stvari znači i bolje i sigurnije uslove tržišnog poslovanja“, istakla je Penjićeva.

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Dušanka Golubović istakla je da su sve inicijative Saveza u skladu sa planovima Ministarstva i da će ovaj resor privesti kraju aktivnosti koje su u prethodnom sazivu započete.

„Na razvoju eAgrara ćemo intenzivno raditi tokom naredne godine, a već u februaru očekujemo postavljanje baze podataka. Budžet za agrar je prešao pet procenata ukupnih poreskih prihoda i tako će biti i narednih godina, a najveći deo je usmeren na subvencije i podsticaje u poljoprivredi. Uvešćemo jasnije kriterijume u toj oblasti, kojima ćemo dobiti kvalitetnije proizvode, konkurentnije na stranom tržištu“, najavila je Golubovićeva.

Potpredsednica Saveza Marjana Davidović najavila je da će jedan od zadataka tog tela biti uvođenje principa održive i regenerativne poljoprivrede.

Objasnila je da je to način proizvodnje hrane bez koga poljoprivreda uopšte neće postojati u budućnosti.

Davidovićeva, koja je direktor kompanije „Nestle“ za Srbiju, napomenula je kako je to odgovor na klimatske promene i druge probleme s kojima se poljoprivreda suočava.

Naglasila je da poljoprivrednici, ukoliko budu želeli da rade sa velikim kompanijama u budućnosti i da prodaju na evropskom tržištu, ili da koriste finansijsku pomoć EU, moraće da imaju certifikate regenerativne poljoprivrede.

Novo rukovodstvo Saveza za hranu i poljoprivredu u narednom dvogodišnjem mandatu činiće izvršna direktorka kompanije „Karneks“ Tamara Penjić, generalna direktorka kompanije „Nestle“ za region Srbije, Crne Gore i Severne Makedonije Marjana Davidović, vršilac dužnosti direktora Akreditacionog tela Srbije Dragan Pušara, predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije Rodoljub Živadinović i predsednik opštine Paraćin Vladimir Milićević.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar