U trendu

Uvoz azotnog đubriva bez plaćanja carine šest meseci

BEOGRAD – Uvoz azotnog đubriva i bezvodnog amonijaka biće oslobođeni plaćanja carine u narednih šest meseci kako bi se stabilizovalo domaće tržište i obezbedile dovoljne količine ovih proizvoda neophodnih za setvu i razvoj poljoprivrede, saopštila je danas Privredna komora Srbije (PKS).

Dodaje se da je to rezultat uspešno realizovane inicijative
PKS-a i njenih članica iz Udruženja za hemijsku industriju i Udruženja za biljnu proizvodnju prema Vladi Srbije i nadležnim ministarstvima poljoprivrede i finansija.

„Odlična je vest da je usvojena ova inicijativa privrede, jer na tržištu Srbije trenutno ne postoji dovoljna količina azotnih đubriva koja se koriste tokom setve. Ovom merom biće omogućen bescarinski uvoz i olakšano snabdevanje poljoprivrednika“, ocenio je sekretar Udruženja za hemijsku industriju PKS-a Dragan Stevanović.

On podseća da je na svetskom tržištu nestašica mineralnih đubriva, a da se zavisnost od uvoza može sprečiti samo ukoliko domaća proizvodnja brže raste od potrošnje đubriva.

“Treba obezbediti dobru snabdevenost srpskog tržišta mineralnim đubrivima, da bi poljoprivreda mogla da primeni neophodne agromere i da bi se dalje razvijala”, dodao je Stevanović.

Ocenio je da je otvorenost srpskog tržišta, posebno za azotna đubriva, jedini način za njegovu stabilizaciju i redovno snabdevanje.

PKS podseća da u Srbiji postoje tri proizvođača mineralnih đubriva, Eliksir Prahovo, Eliksir Zorka i PROMIST.

Godišnja proizvodnja dostiže oko 550.000 tona NPK đubriva i između 30.000 i 50.000 tona UAN đubriva.

Srbija u proseku uvozi 450.000-500.000 tona azotnih đubriva i 200.000-250.000 tona NPK đubriva, najviše iz Ruske Federacije, Austrije, Rumunije, Mađarske i Hrvatske, navodi PKS.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.