U trendu

Uz palačinke USAID obeležava 20 godina partnerstva u SRB

BEOGRAD – Američka agencija za razvoj (USAID) za 20 godina razvila je brojna partnerstva realizujući na hiljade projekata u Srbiji, a kroz podršku ekonomskim, političkim i demokratskim reformama plasirano je skoro 900 miliona dolara, poručeno je danas sa skupa kojim je USAID počeo obeležavanje važnog jubileja.

Direktorka misije USAID-a za Srbiju Suzan Fric rekla je da je za 20 godina američka vlada pomogla Srbiji sa 1,2 milijarde dolara, a američke firme su uložile preko četiri milijarde dolara u Srbiju.

„Partneri smo sa vladom srbije, državnim institucijama, civilnim društvom i privatnim sektorom, kako bi realizovali hiljade projekata širom Srbije čiji je cilj bio poboljšanje kvaliteta života građana, otvaranje novih radnih mesta, i pomoć Srbiji da se pridruži EU“, rekla je ona.

Dodala je da trenutno postojeći programi pomažu ekonomskom razvoju Srbije.

„Radimo na jačanju vladavine prava, na borbi protiv korupcije, pomažemo slobodne i nezavisne medije, pomažemo državnim institucijama da bolje odgovaraju na potrebe građana i da im služe“, rekla je Fric.

Ona je podsetila da je USAID nedavno smo obezbedio skoro devet miliona dolara pomoći Srbiji kako bi se što bolje izborila sa pandemijom i virusom.

„Za 20 godina osnovali smo snažna partnerstva širom Srbije koja su nam pomogla da zajedno sa srpskim institucijama pomognemo u ekonomskim i demokratskim reformama, i da pomognemo Srbiji da igra važnu ulogu stabilnosti i razvoja na Balkanu“, poručila je ona.

Fric je izrazila nadu da će ljudima u Srbiji svideti priče o zajedničkom uspehu koje će čuti tokom kampanje u narednom periodu a povodom proslave jubileja 20 godina saradnje.

„Veoma smo uzbuđeni što proslavljamo 20 godina partnerstva sa Srbijom. U narednih nekoliko dana pokrećemo kampanju u kojoj ćemo sa javnošću podeliti mnoge priče o zajedničkom uspehu koje smo imali sa Srbijom“, zaključila je ona.

Direktorica USAID-ove kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj Šenli Pinčoti, ocenila je da je mnogo važnih stvari urađeno tokom prethodnih 20 godina.

„Ponosni smo što smo imali hiljade projekata kroz koje smo pomogli ljudima u Srbiji. Radili smo puno, renovirali smo škole, napravili puteve, sarađivali smo sa opštinama da privuku investicije, pomagali smo medijima i civilnom društvu. Sve smo to radili kao partnerstvo, a partnerstva donose pozitivne promene“, rekla je ona.

Najavila je da za narednih pet godina USAID ima novu strategiju, i da će nastaviti sve što je započeto.
„Želimo da vidimo da Srbija ulazi uskoro u Evropsku uniju, i da mladi ljudi u Srbiji vide budućnost“, istakla je ona.

Proslavu 20 godina rada USAID u Srbiji je danas započeo simboličnim skupom, gde su predstavnici te agencije sa partnerima pravili palačinke odnosno pankejks, što je bilo prenošeno preko ZUM-a.

Dejan Milijanović iz kompanije Desing, koja već 15 godina razvija partnerski sa USAID-om, podsetio je da je i saradnja počela kada je primećen njihov toping od šumskog voća u palačinkama.

On je istakao da je ubrzo zahvaljujući USAID-u Desing stigao do sajma hrane u Njujorku, a zatim je ta kompanija uspela da se razvije i nađe svoje mesto u lancu dobavljača multinacionalnih kompanija.

„Saradnja sa USAID-om je na više nivoa. Ne samo u smislu finansijske podrške, već i kroz podršku po pitanju edukacije, saradnje sa privredom, oko marketinga. Značajno su uticali na kulturu poslovanja kompanije“, rekao je on.

Dodao je da je Desing u saradnji sa USAID-om napredovao i nedavno postao asistent te agencija u Srbiji u pružanju podrške mladim preduzećima i preduzetnicima u razvoju njihove poslovne misije.

„Tada se krenulo sa Premijum fud dizajn habom u čijem sklopu je Desing pokrenuo centar za razvoj novih proizvoda i pomoć privredi. Preko toga je petnaestak kompanija plasiralo svoje nove proizvode na tržište, i to je bio ključni skok u saradnji“, istakao je Milijanović.

Uspešna saradnja je nedavno dodatno razvijena jer je Desing postao podizvođač za USAID u projektu promovisanja proizvoda na bazi voća i povrća sa zaštićenim geografskim poreklom.

„Mi smo se bavili promocijom srpske Oblačinske višnje koja je česta u okolini Knjaževca gde si nalazi naša proizvodnja“, rekao je on.

Izvršna direktor i osnivač smederevskog udruženja građana Pro.Tok21 Nataša Rašković istakla da su zahvaljući saradnji sa USAID-om kreirana konkretna rešenje oko informisanja o zagađenju vazduha u Smederevu.

„Imali smo sreću da uspostavimo partnersku saradnju sa USAID-om jer kada smo sa njima krenuli da kreiramo zajednička rešenje dobili smo priliku da okupimo veći broj građana. Krenuli zajedno ka praktičnim rešenjima, a to je u Smederevu javno informisanje, preko LED ekrana“, rekla je ona.

Dodala je da je zajednički sa USAID-om u poslednje dve-tri godine napravljena izvanredna promena u Smederevu kroz inicijativu „Crveni bedževi“.

„USAID nas podržao kako bi animirali čitavu zajednicu. Na kraju smo zajedno sa sugrađanima zajedno postavili informativni LED ekran koji smo kupili kroz kraunfanding kampanju“, istakla je Rašković.

Podrška USAID-a za mesec dana trebalo bi da rezultira i otvaranjem Gradskog razvojnog doma u Smederevu.

„Ono što sada radimo je da čitavu onlajn zajednicu pokušavamo da smestimo u jedan fizički prostor. Radujemo se formiranju Gradskog razvojnog doma – aktivističkog haba koji USAID kreira zajedno sa nama. Možemo da očekujemo nove aktivističke ideje i neka nova rešenja i za druga pitanja, ne samo za ekologiju“, zaključila je ona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.