U trendu

Uz uvoz i uredbe, Srbijagas ima poslovnu i neto dobit

NOVI SAD – Zbog povećane potrošnje u prva tri kvartala i u 2022. godini nastavljen je uvoz interventnih količina prirodnog gasa, pa je Srbijagas dodatne količine nabavljao po višim, berzanskim cenama, a uvoz je plaćan avansno, konstatovao je Nadzorni odbor te kompanije na današnjoj sednici.

Kako se navodi u informaciji objavljenoj na internet stranici Srbijagasa, na sednici je rečeno da je Srbijagas na devetomesečnom nivou ostvario pozitivan finansijski rezultat u vidu poslovne i neto dobiti..

U usvojene finansijske izveštaje kompanije za taj period uključeni su i efekti uredbi Vlade Srbije o privremenoj meri ograničavanja cene gasa i nadoknadi razlike u ceni gasa nabavljenog iz uvoza ili proizvedenog u Srbiji u slučaju poremećaja na tržištu.

NO Srbijagasa usvojio je izveštaj o realizaciji godišnjeg programa poslovanja za devet meseci 2022. godine.

Na sednici je istaknuto da su izveštajni period obeležile intenzivirane aktivnosti u cilju obezbeđenja potrebnih zaliha prirodnog gasa i punjenja skladišta u Banatskom Dvoru i u Mađarskoj.

Te aktivnosti zahtevale su kontinuiranu saradnju sa vladom Srbije, ministarstvima i svim relevantnim institucijama.

„Menadžment i Nadzorni odbor, kao i svi zaposleni nacionalne gasne kompanije, preduzimali su sve neophodne aktivnosti u cilju održavanja i unapređenja svih pokazatelja poslovanja, uprkos radu u otežanim okolnostima koje su uticale i na opterećenje u pogledu finansiranja svih obaveza, kao i teškoće u pogledu naplate potraživanja od dela kupaca i povećanje vrednosti troškova obezvređenja potraživanja“, navodi se u informaciji.

Tema sednice NO bio je i položaj zaposlenih u Srbijagasu u vreme kada preduzeće radi u otežanim okolnostima, njihove zarade i druga prava koja proističu iz Kolektivnog ugovora.

Razgovarano je i o budućim koracima koje bi trebalo preduzeti kako bi se položaj zaposlenih popravio i poboljšao.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.