U trendu

Uzletele cene nafte zbog poremećaja isporuka iz Teksasa

LONDON – Cene nafte su uzletele danas usled velikog poremećaja s isporukama na jugu Sjedinjenih Država ove nedelje, zbog snežne mećave koja je pogodila Teksas.

Severnomorska nafta Brent je ojačala na trgovanju u 12:37 čsova po srednjoevropskom vremenu za 1,37 dolara ili 2,2 posto, na 64,72 dolara po barelu, a američka WTI nafta je porasla za 1,18 dolara ili 2,0 procenta, na 61,23 dolara, izveštava Rojters.

Oba tipa nafte, koji važe za globalne repere na tržištu, beleže najviši cenovni nivo od januara 2020. godine.

„Nafta WTI se pridružila ove nedelje transatlantskom rivalu (Brent) dostigavši 60 dolara po barelu, čime je prvi put od januara 2020. prešla tu psihološku granicu. Na ovom cenovnom nivou, bilo kakva proizvodnja nafte je isplativa“, kaže Stiven Brenok iz brokerske kuće PVM.

Podršku cenama nafte su u proteklih nekoliko nedelja pružali ograničena ponuda grupe OPEK+ i nade da će se sa vakcinacijom protiv kovida potražnja oporaviti, a snežno nevreme i talas izuzetno hladnog vremena u Teksasu, državi s najvećom proizvodnjom „crnog zlata“ u SAD, dodatno je podstaklo cene poslednjih dana.

Očekuje se da će vrlo niske temperature u SAD poremetiti proizvodnju na nekoliko dana, ako ne i nedelja jer se zamrzla oprema za fraking na bušotinama, a i rafinerije su zatvorene, kažu industrijski eksperti.

Analitičari ANZ-a i Sitigrupe procenjuju da je američka proizvodnja nafte iz škriljaca pala za najmanje dva miliona barela dnevno. Iz Sitigrupe predvijaju da će kumulativni gubitak proizvodnje iznositi oko 16 miliona barela do početka marta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.