U trendu

V. d. Aerodroma Crne Gore Ana Lončarević podnela ostavku

PODGORICA – Vršilac dužnosti izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore, Ana Lončarević, podnela je ostavku na tu funkciju, javljaju “Vijesti”.

Podgorički list navodi da je Lončarević na tu poziciju došla kao nestranačka ličnost, a da je neopozivu ostavku podnela zbog nepremostivih razlika sa nadležnima oko načina i organizacije poslovana Aerodroma.

Lončarević je u obrazloženju ostavke, koju su „Vijesti“ prenele, navela da je dolaskom na tu funkciju očekivala da će „imati nesebičnu pomoć organa upravljanja, kao i nadležnih iz resornog ministarstva“, ali da ne samo da je izostala podrška „već su postale upitne“ i njene zakonom određene nadležnosti.

Kao jedan od razloga zbog kojih se odlučila da podnese ostavku pomenula je to da Aerodromi Crne Gore (ACG) imaju pravo na naplatu svojih potraživanja od države u iznosu od 9,4 miliona evra po pravosnažnoj i izvršnoj presudi Privrednog suda Crne Gore, a koja se odnosi na dug Montenegro Erlajnsa prema ACG.

„S tim u vezi, ne smatram opravdanim predloge nadležnih da je jedino rešenje izlaska iz aktuelne finansijske situacije kreditno zaduživanje ACG, a pogotovo u trenutku kada je izvesno da su nadležne sudske instance rešile prethodno navedeno potraživanje u našu korist“, istakla je.

Dalje je naglasila da „naročito ne smatra opravdanim kreditno zaduženje uz državne garancije, uz obavezu ACG da daju popuste na svoje usluge avio-kompanijama, što je takođe bio jedan od predloga nadležnih“.

„Ovakav predlog, osim što je u suprotnosti sa EU regulativom, nelogičan je sa aspekta svesnog umanjenja prihoda kompanije iz kojih servisira kreditno zaduženje kao i sve druge obaveze – prema zaposlenima, dobavljačima i državi“, ocenila je.

Takođe je predočila da tokom trajanja pandemije Aerodromi nisu bili korisnici bilo kakve finansijske pomoći države, te da nisu prepoznati ni u paketima podrške za prvi kvartal 2021, što smatra „nedopustivim“ jer je, kaže, „ovo delatnost čije je poslovanje najugroženije posledicama pandemije“.

Na kraju je ukazala na probleme u vezi sa njenim zakonskim ovlašćenjima i dužnostima, odnosno pravom da kao v.d. direktora formira svoj tim.

„Nasuprot tome, dobili smo već pripremljena kadrovska rešenja od resornog ministarstva, što je za mene neprihvatljivo. Ovo naročito imajući u vidu da je, između ostalog, predlog resornog ministarstva da najbliži saradnici v.d izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore budu ljudi koji su u menadžmentu ACG od osnivanja društva“.

Ocenjuje da je to „samo po sebi kontradiktorno“, jer rezultati kompanije iz prethodnog perioda „koje Ministarstvo kapitalnih investicija osporava, ujedno i rezultati tih ljudi“ koji su predloženi za njene najbljiže saradnike.

„Zbog dijametralno različitog pristupa u vođenju poslovne politike i rešavanju aktuelnih problema preduzeća Aerodromi Crne Gore, nepostojanja jasnog koncepta daljeg razvoja od strane nadležnih, mešanja u nadležnosti v.d izvršnog direktora kao i mešanja u kadrovsku politiku… odlučila sam da relaksiram Odbor direktora i resorno ministarstvo svog učešća u ovim procesima podnošenjem ostavke“, navela je Lončarević u neopozivoj ostavci.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.