U trendu

Vakcinacija povećala motivaciju turista da putuju ove godine

BEOGRAD – Istraživanja pokazuju da je 56 odsto Evropljana planiralo putovanje do kraja avgusta, a 22 odsto njih je reklo da planira put u maju ili junu, rečeno je na vebinaru pod nazivom „Čisto i sigurno, privilegija, nužnost ili preporuka“.

Istaknuto je da je na povećanu motivaciju za putovanja uticao i razvoj vakcina, jer je 48 odsto ispitanika navelo da se zbog imunizacije oseća sigurnije pri planiranju putovanja u narednih pola godine.

Kako je saopšteno iz Turističke organizacije Srbije (TOS), u čijim prostorijama je skup i održan, ukazano je da je bezbednost objekta i destinacije u vreme pandemije jedno od najvažnijih kriterijuma na osnovu kojih turisti sada biraju gde će na odmor.
Poslovno udruženje HORES je u saradnji sa TOS-om započelo promociju sertifikacije „čisto i sigurno“, a proceduru su do sada prošla 192 hotela i 280 restorana.

Sertifikatom se gostima garantuje da se objekat koji su izabrali pridržava utvrđenih higijenskih pravila, da se osoblje ponaša u skladu sa epidemijskim preporukama.
,,Na strah gostiju od boravka u zatvorenom prostoru možemo da odgovorimo jedino primenom mera prevencije i samo čist objekat može da obezbedi goste.“ rekao je direktor HORES-a Georgi Genov.

Direktorka Turističke organizacije Marija Labović ukazala je da je garancija sigurnosti potrebna ne samo objektima, već i čitavoj destinaciji.

„Kada se budu otvorile granice i kada komunikacija bude lakša, neće biti lako vratiti turiste i zato je važno da ih motivišemo da kada se steknu uslovi odaberu baš Srbiju“, rekla je ona.

Sa dilemom kako najbolje obezbediti sigurnost objekata i destinacije u vreme pandemije, suočavaju se zaposleni u turizmu u celom svetu.

Zato je i Evropska unija opredelila 662.000 evra kojima u okviru projekta EU „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ pomaže turizam i u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Korisnici tih sredstava potvrđuju da su higijenska sredstva i oprema već raspodeljeni i da je ugostiteljima ta vrsta pomoći izuzetno korisna.
U HORES-u najavljuju da je plan da u narednim fazama sertifikacije, taj pečat dobiju i muzeji, galerije, druge ustanove koje se budu pridržavale zadatih standarda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.