U trendu

Vasic: Vladina uredba pomaze mladima i podstice stanogradnju

BEOGRAD – Vladina uredba o pomoći mladima za kupovinu prve nekretnine po osnovu rođenja deteta je odličan potez, koji će motivisati mlade da rađaju decu i rešavaju svoj stambeni problem, a s druge strane očekujemo da će podstaći stanogradnju i povećati broj stambenih kredita, izjavio je za Tanjug generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić.
„Početak je uvek težak i podrška države mladima u tom periodu je veoma važna, a kada znamo kakva nam je demografska slika, onda je sasvim jasno da je ovo dobar potez i sa humanog ali i sa ekonomskog gledišta. Sa humanog jer će tih 20.000 evra biti značajna pomoć mladima, a sa ekonomskog pošto će podstaći stanogradnju“, objašnjava Vasić.

Dodaje da se na taj način zapravo podstiče cela ekonomija, budući da u stanogradnji na ovaj ili onaj način učestvuje više od 50 raznih delatnosti.

Prema njegovim rečima sama stanogradnja čini par procenata bruto-društvenog proizvoda a kada se dodaju i delatnosti koje u njoj sudeluju, onda to prelazi i 15 odsto BDP-a.
Vasić navodi da je 20.000 evra koliko bespovratno daje država značajna suma i da može da bude lepo učešće za stambeni kredit jer je realno pretpostaviti da će jedan broj mladih nedostajuća sredstva za kupovinu stana obezbeđivati upravo iz stambenih kredita.

“ Za očekivati je da će ovo dovesti do porasta stambenih kredita. Njih u Srbiji daje petnaestak banaka i mislim da će to dati dodatni impuls i kreditiranju stanogradnje“, kaže za Tanjug Vasić.
Uredbom Vlade Srbije je propisano da porodice koje su dobile dete posle 1. januara ove godine od države mogu da dobiju pomoć za kupovinu ili učešće u kupovini nekretnine u iznosu od 20.000 evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar