Vasić: Za Telenor su ugovori sa Telekomom isključivo komercijalni

Sporazum o poslovnoj saradnji izmedju Telenora i Telekoma Srbija ne predstavlja spajanje, niti udruživanje kompanija, već je u pitanju čist komercijalni ugovor o pristupu infrastrukturi, izjavio je strateški savetnik za razvoj poslovanja u Telenoru Srbija i jedan od kreatora tog sporazuma Goran Vasić.

„Doneli smo stratešku odluku o ulasku na tržište distribucije TV sadržaja. Najsavremenija infrastruktura je Telekomova optika i logično je bilo da od njih zatražimo tu uslugu“, rekao je Vasić za „Danas“.

Kako je istakao, to su standardni ugovori, a operatori konstantno saradjuju jedni sa drugima na isti način.

„Na primer, 2006. godine imali smo dva postojeća operatera u mobilnoj telefoniji i pojavio se VIP kao treći konkurent, kao neko ko hoće da udje na tržište. I pored toga što su oni mogli da poremete balans, mi smo saradjivali sa njima po različitim pitanjima: iznajmljivali im infrastrukturu, paralelno iznajmljivali infrastrukturu od SBB-a, od Telekoma, Telekom im je pružio nacionalni roming, pa su posle prešli kod nas… To su uobičajene stvari na tržištu telekomunikacija“, rekao je Vasić.

On je naveo da je Telenor „zbog medijske kampanje koja se trenutno vodi“, bio prinudjen da objavi namere o poslovnoj saradnji sa Telekomom ranije nego što je bilo planirano.

„Mi tek treba da udjemo na tržište distribucije sadržaja. Naš udeo na tržištu je nula, a s druge strane imamo operatera koji kontroliše 46 odsto tržišta. Kako mi možemo da uništimo najvećeg igrača na tržištu?“, zapitao je Vasić.

Na pitanje da li će Telekom moći da kontroliše sadržaj koji će ići preko njihovih kablova, a koje će Telenor iznajmljivati, on je rekao da ni ugovorno ni tehničko-tehnološki Telekom ne može da kontroliše njihove sadržaje.

„S druge strane, naša je želja da u svoju ponudu uključimo što više medijskih sadržaja koji su dostupni na tržištu. Mi smo sa gotovo svim provajderima zaključili ili smo blizu zaključivanja ugovora. Od Junajted grupe smo tražili ponudu i bili smo odbijeni. Nadamo se da će ponovo razmotriti naš predlog i dozvoliti da distribuiramo po komercijalnim uslovima i njihov sadržaj“, rekao je Vasić.

Potvrdio je da Telenor sa SBB-om ima jaku saradnju u oblasti infrastrukture i da od te kompanije iznajmljuje značajne kapacitete u optičkoj infrastrukturi za pružanje različitih usluga.

Vasić je rekao da Telenor želi da postane još jedan kablovski distributer u Srbiji i da trenutno nema planove o kreiranju svojih kanala i svog sadržaja.

Povodom ocena da će ugovor Telenora i Telekoma urušiti slobodu medija u Srbiji, on je kazao da ne vidi „kako do toga ovim ugovorom uopšte može da dodje“.

„Komercijalni ugovori koje smo zaključili su legalni i usmereni na razvoj naših servisa. To je naša poslovna ambicija i nema za cilj da na bilo koji način ugrozi slobodu ili nezavisnost medija. Mi čak nismo ni prisutni u medijskoj sferi“, rekao je Vasić.

Dodao je da je Telenor ponudio SBB-u da pušta njihove kanale, N1, Novu S, Sportklub, ali da je ponuda odbijena bez obrazloženja.

„Nadam se da će se predomisliti i dozvoliti da distribuiramo sve njihove kanale, po komercijalnim uslovima“, rekao je Vasić.

On je naveo da je ugovor o kupovini sadržaja sa Telekomom potpisan i u svim tačkama je neekskluzivan.

„To znači da Telekom ima pravo da iznajmljuje svoje kapacitete kome želi, a mi imamo pravo da kupujemo sadržaj od koga i koji hoćemo. Nikad ne bismo pristali na drugačiji ugovor, kao ni bilo koji drugi operator“, rekao je Vasić.

Povodom informacija u medijima da je sporazum izmedju Telekoma i Telenora donet na inicijativu predsednika Srbije i predsednika Madjarske, Vasić je rekao da ne vidi nikakvu vezu i razlog zašto se tom ugovoru daje bilo kakva politička konotacija.

„U svakoj evropskoj zemlji postoji bar po nekoliko istih sporazuma. Odbijamo da nas bilo ko uvlači u političke priče. Ovo su komercijalni ugovori. Ne vidim razlog da dve zemlje raspravljaju o tako nečem“, rekao je Vasić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.