U trendu

Vasiljev: Bugarska neće obnavljati ugovor sa Gaspromom

SOFIJA – Bugarska neće obnavljati ugovor o snabdevanju prirodnim gasom sa ruskim Gaspromom zbog rata u Ukrajini i razmotriće alternativne isporuke i budući zajednički ugovor sa Evropskom unijom kako bi izbegla nestašice ovog energenta, saopštio je danas zamenik premijera Bugarske Asen Vasiljev, prenosi Bloomberg.

Bugarska se skoro u potpunosti snabdeva gasom na osnovu desetogodišnjeg ugovora sa Gaspromom, koji ističe krajem 2022. godine.Vlada u Sofiji je godinama odlagala projekte diverzifikacije svojih izvora, uključujući vezu gasovoda sa susednom Grčkom i proširenje jedinstvenog skladišta gasa u zemlji, a u ovom trenutku nastoji da ubrza oba projekta zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao da izazove veći poremećaj, piše Bloomberg.

„U ovoj situaciji nema šanse da se razgovara sa Gaspromom. Razgovarali smo i sa Grčkom i sa Turskom da iskoristimo postojeću infrastrukturu za snabdevanje LNG-om i povećamo isporuke iz Azerbejdžana, sa kojim zemlja ima ugovor“, rekao je Vasiljev nacionalnom radiju BNR.

On je naveo i da se bugarska vlada nada da će zajednički mehanizam Evropske unije o snabdevanju funkcionisati do kraja leta, što bi, po njegovim rečima, omogućilo EU da ispregovara bolje cene.

Rat u Ukrajini je već primorao EU da redefiniše svoju energetsku politiku i traži brže smanjenje zavisnosti od Rusije, njenog najvećeg snabdevača energijom.

Evropska komisija je prošle sedmice iznela plan za zamenu dobavljača skoro dve trećine uvoza ruskog gasa ove godine, i nastoji da postepeno ukine zavisnost od Rusije kada je reč o svim fosilnim gorivima do 2027, navodi Bloomberg.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar