U trendu

Vazna saradnja J. Evrope i nemackog govornog područja

SAVUDRIJA – Ekonomski odnosi između Jugoistočne Evrope i zemalja nemačkog govornog područja i povezivanje privrede ta dva regiona kako bi, posebno u vremenu krize, održali i proširili poslovanje, tema je ovogodišnjeg foruma “Strateški ekonomski razgovori” u Istri, koje organizuje Asocijacija za razvoj biznis mreže Jugoistične Evrope (SEEBDN).

Predsednik SEEBDN Fric Kalteneger rekao je da je posebno važno da se privrednici povezuju i kreiraju svoje veze i poslove u vremenu koje je opterećeno krizom izazvanim ratom u Ukrajini.

On je ukazao da rat između Rusije i Ukranije ima ogromne posledice na razvoj u Evropi.

“Zato je danas još važnije da se povezujemo, da razgovaramo, da kreiramo poslove u Evropi. Nadamo se da ćemo uskoro ponovo imati mir u Evropi, kako bismo mogli da nastavimo ekonomski razvoj”, rekao je Kalteneger.

Tomas Haneder, predsavnik TPA grupe, konsultantske komapnije koja posluje u centralnoj i jugoistočnoj Evropi, rekao je da su važni mostovi saradnje između zemalja nemačkog govornog područja i zemalja u jogoistočnoj Evropi, za unapređenje privredne saradnje na obostranu korist.

Generalni sekretar SEEBND-a Aleksandar Gros zahvalio je svim učesnicima koji su prepoznali značaj ovog skupa i pozvao ih da iskoriste priliku, da se upoznaju, povežu i uspostave saradnju.

Predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović rekao je da se aktuelna kriza još uvek ne oseća snažno u zemljama Zapadnog Balkana, ističući da je samo Srbija uspela da privuče 60 odsto stranih direktnih investicija.

Srbija je, kaže, po ekonomskim podacima ispred ostalih na Zapadnom Balkanu.

Ipak, kaže, može se očekivati da zbog krize investitori budu “uzdržani”, te da je to ono što bi moglo da pogodi region u narednom periodu.

U tom smislu, naveo je da je teško dati projekciju privrednog rasta, te da se može očekivati da on bude sporiji od planiranog, ali da će na kraju godine ipak biti zabeležen rast.

Vlahović je ukazao i da je za Srbiju i ceo Zapadni Balkan, pristupanje Evropskoj uniji od vitalnog značaja.

Ivana Bratanić, član Upravog odbora hrvatske kompanije Agram, koja posluje u različitim oblastima, od medicine, do osiguranja, turizma, bankarstva, kaže da aktuelna kriza još uvek ne utiče na njihovo poslovanje u većoj meri, a da li će do toga i doći, ostaje da se vidi.

Kako je rekla, sektor osiguranja pokazao je otpornost, ali je svakako suočen sa izazovima.

Na skupu, koji ove godine nosi naziv “Jugoistočna Evropa i nemačko govorno područje se približavaju”, kroz nekoliko panela biće predstavljeni investicioni i tržišni trendovi u jugoistočnoj Evropi, kako bi se promovisale nove investicione, trgovinske i poslovne mogućnosti tog dela kontinenta.

Učesnici, među kojima su i predstavnici biznisa, predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović, nekadašnji izaslanik EU za Kosovo i Metohiju Volfgang Petrič, bivši predsednik Hrvatske Ivo Josipović, potpredsednik makedonske vlade Bojan Maričić, razgovaraće o aktuelnim pitanjima ekonomske politike.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.