U trendu

Važne investicije u obnovljive izvore energije

BEOGRAD – Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa generalnim direktorom Apatinske pivare i predsednikom „Molson Kors“ za Srbiju i Crnu Goru Igorom Vukašinovićem o poslovanju ove kompanije iz delokruga potrošnje i proizvodnje električne energije, kao i energetske efikasnosti i korišćenja obnovljivih izvora energije.

Mihajlovićeva je istakla da novi Zakon o obnovljivim izvorima energije omogućava nove investicije u ovoj oblasti i zelenoj ekonomiji, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Važna je saradnja javnog i privatnog sektora. Vi ste jedna društveno odgovorna kompanija, sve gde možemo da radimo zajedno, tu smo, da vaša kompanija bude primer. Ministarstvo će pružiti podršku, bitno je da ispunjavate sve standarde i da zajedno doprinesemo novim investicijama u obnovljive izvore, u zelenu ekonomiju, jer naša vizija jeste zelena Srbija“, poručila je ona.

Vukašinović je rekao da je Apatinska pivara fokusirana kroz razne inicijative na poboljšanje energetske efikasnosti, što kroz projekte, tako i kroz kontinualno unapređenja rada.

„Uveli smo sistem monitoringa energije, samo tokom ove godine postavljena su dodatna merenja. Mnogo novih projekata je u planu, između ostalog instaliranje solarnih panela na krovove proizvodnih hala, kao i zamena stolarije i povećanje energetske efikasnosti. Usmereni smo na dobijanje trajnog rešenja za proizvođača električne energije, imamo postrojenje koje koristi biogas. Želimo da budemo lider u Srbiji po pitanju cirkularne ekonomije“, rekao je Vukašinović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.