U trendu

Veći kreditni rejting povećava direktne strane investicije

BEOGRAD – To što je jedna od najvećih svetskih rejting agencija „Fič“ povećala kreditni rejting Srbije sa „BB“ na „BB+“, po oceni predsednika SAVEZA ekonomista Srbije Aleksandara Vlahovića je rezultat uspešno sprovedene fiskalne konsolidacije u proteklih nekoliko godina, i to povećanje će uticati na rast ukupnih stranih direktnih investicija.

„Bilo je sasvim očekivano da će agencija „Fič“, nakon agencije „Mudis“ povećati kreditni rejting Srbije. To je, pre svega, posledica uspešno sprovedene fiskalne konsolidacije u proteklih nekoliko godina i činjenice da je makroekonomska stabilnost sačuvana, da je budžet u ravnoteži, da je inflacija na predviđenom nivou, tačnije na donjoj granici koridora, da javni dug nastavlja da pada…“, rekao je Vlahović za Tanjug.

Po svemu sudeći, istakao je, projekcija rasta BDP-a biće ostvarena u ovoj godini.

Vlahović ocenjuje da povećanje kreditnog rejtinga Srbije pozitivno utiče pre svega na rast ukupnih stranih direktnih investicija i dodao da se očekuje se će u ovoj godini te investicije biti na nivou od 8,5 odsto, što je više u odnosu na prošlu godinu.

Istakao je da će to svakako doprineti ukupnom povećanju nivoa investicija, ali i dodao da je ukupan nivo investicija i dalje nedovoljan za ambicioznije stope rasta od pet odsto i više.

Naveo je da je Srbija još uvek dva koraka daleko od pravog investicionog rejtinga, ali i izrazio nadu da će, ukoliko se dobri makroekonomski rezultati nastave, naša zemlja u narednih nekoliko godina dohvatiti taj investicioni rejting koji danas imaju Bugarska, Rumunija i gotove sve druge zemlje Evropske unije, izuzev Hrvatske.

„Neophodno je raditi na povećanju učešća procentualnog udela domaćih privatnih investicija, a tu već govorimo i o restrukturiranju i delimičnoj privatizaciji javnih preduzeća i daljem unapređenju poslovnog ambijenta“, dodao je Vlahović.

Rejting agencija „Fič“ povećala je kreditni rejting Srbije sa „BB“ na „BB+“ sa stabilnim izgledom za dalje poboljšanje, a prema oceni te agencije, odluka je doneta na osnovu stabilne ekonomske politike, usmerene ka daljem jačanju makroekonomskih pokazatelja i smanjenju javnog duga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.