U trendu

Velika nemacka kompanija zeli da ulozi u eZdravstvo u Srbiji

BEOGRAD, 8. septembra ( Tanjug) – Vlasnik i osnivač nemačke kompanije „CompuGroup Medical“ jedne od vodećih svetskih kompanija u oblasti eZdravstva Frank Gothard koji je danas boravio u Srbiji izjavio je za Tanjug da je na poslovne razgovore u našoj zemlji došao sa velikim očekivanjima i da su ona skoro sva ispunjena.
„Ovde možemo da pronađemo mogućnost da uradimo tri stvari. Jedna se odnosi na mogućnost nearshoringa, odnosno prenosa dela poslovanja na kompanije u Srbiji, druga je proširenje našeg poslovanja koje u najširem smislu predstavlja oblast e zdravstva i na Srbiju, što bi značajno doprinelo i unapređenju zdravstvenog sistema Srbije“, rekao je Gothard.

Kao treću, ali ne manje važnu stvar, naveo je da može da se razmislja o tome kako da se zajedno radi na napredovanju u primeni veštačke inteligencije u oblasti zdravstva.

Gothard je u Srbiji boravio na poziv predsednika Privredne komore Srbije Marka Čadeža, a zajedno sa njim je o digitalizaciji zdravstva u Srbiji razgovarao sa premijerkom Anom Brnabić.

Razgovarao je i sa direktorom kancelarije za Informacione tehnologije i eUpravu Mihailom Jovanovićem, predstavnicima Instituta za veštačku inteligenciju i kompanijama iz ove oblasti, zatim Digitalne Srbije.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Srbije, on je kao komparativnu prednost Srbije istakao kvalitetan visokostručni kadar i izrazio interes za nearshoring, za investiranje u Srbiji u oblasti digitalizacije zdravstva, kao i za otvaranje kompanije u Srbiji.

Frank Gothard je za Tanjug istakao da ga je u ovim razgovorima posebno obradovala motivacija kod ljudi.

„Mislim da se ta motivacija ogleda pre svega u jačini i vizijama premijerke Ane Brnabić“, rekao je on.

Dodao je da je fasciniranan time kako je Srbija u kratkom vremenskom intervalu uspela da napravi ogroman iskorak i da veruje da će nastaviti da napreduje istom brzinom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)