U trendu

Veliki interes za saradnju privrednika SRB, SLO, EST i HR

DUBAI – Poslovni forum i b2b razgovori na Paviljonu Srbije na svetskoj izložbi Expo 2020 u Dubaiju okupili su više od 50 predstavnika kompanija iz Srbije, Estonije, Slovenije i Hrvatske, zainteresovanih za unapređenje saradnje u oblasti inženjeringa, prečišćavanja vode, IKT rešenja i digitalizacije proizvodnje.

Nikola Novović, izvršni direktor „Milanović tretman voda“ u oblasti inženjeringa, instalacija, isporuke i montaže opreme za održavanje i pročišćavanje pitkih, otpadnih i procesnih voda naglašava da je Ekspo odlična prilika da se obnove kontakti nakon globalne pandemije i krize i uspostavi saradnja sa svetskim kompanijama.

„Pravimo sisteme za prečišćavanje voda po sistemu plug and play koje možemo lako da isporučimo na bilo koju lokaciju u svetu. Radi se o mobilnim paketnim rešenjima koja imaju kompletan tehnološki proces i pijaću vodu, na primer, dovode na nivo željenog kvaliteta, a pogodna su i za tretman industrijskih, otpadnih i procesnih voda“, istakao je Novović, a saopšteno iz PKS.

Potpredsednica estonske ICT asocijacije i direktorka kompanije „Timbeter“ Anna Greta Tsahkna navela je da su na poslovnom forumu zastupljene estonske firme iz različitih sektora, a najreprezentativniji je sektor IKT usluga, jer su prisutne kompanije koje su digitalizovale 99 odsto usluga E vlade Estonije.

Saradnja Estonije i Srbije, prema oceni Tsahkne, do sada nije bila previše aktivna.

„Srbija je 55. biznis partner Estonije i tražimo opcije da se to poboljša, a Ekspo je odlična platforma. Timbeter, firma koja se bavi digitalizacijom u sektoru šumarstva, posebno je zainteresovana za saradnju sa srpskim kompanijama“, ukazala je.

Naučni savetnik u IMS Institutu za ispitivanje materijala iz Beograda Vencislav Grabulov istakao je da taj institut koji se bavi istraživanjem, razvojem i projektovanjem u oblasti građevinskih materijala, ima saradnju sa 29 zemalja u svetu zahvaljujući sistemu gradnje koje je patentirao akademik Žeželj i da je Ekspo odlična prilika da se ti kontakti obnove i da se ponovo vratimo na svetsko tržište.

Gordana Kovačević, direktorka kompanije Promo global iz Hrvatske kaže da su na biznis forumu na Paviljonu Srbije, pored preduzetnika iz Hrvatske, prisutni i privrednici iz Italije i Severne Makedonije, zahvaljujući projektu „net perspektive“ koji okuplja izuzetne privrednike nagrađene za rezultate u konkretnim oblastima.

Kovačević je pozvala kompanije iz Srbije da učestvuju na sajmu građevinarstva, arhitekture, metalske industrije „Grandekspo“, koji će biti održan polovinom septembra u Zagrebu.

Direktorka kompanije Eternal glory u Banji Koviljači Slađana Stojanović kaže da je ta kompanija koja gradi hotele u skladu sa zahtevima savremenih turista i klijenata, na Ekspo-u sa ciljem da se poveže sa kompanijama za buduću saradnju i da su na održanom poslovnom forumu uspeli da uspostave nekoliko važnih kontakata.

Srpski privrednici učestvovali su i na Biznis forumu „Mogućnosti vode“, u organizaciji Privredne komore Dubaija, koji je pored firmi iz Srbije okupio predstavnike kompanija Australije, Finske, Kube, Nemačke, Maroka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.