U trendu

Veliki regionalni značaj 29. Kopaonik biznis foruma

BEOGRAD – Kopaonik biznis forum, 29. po redu, biće održan od 6. do 9. marta u hotelu Grand na Kopaoniku, a trećina panela biće posvećena regionu Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za dalji rast, što ukazuje na veliki regionalni značaj foruma, saopštili su danas organizatori.

Čvršća saradnja zemalja u regionu, zelena tranzicija i održiv razvoj biće glavne teme o kojima će učesnici razgovarati i razmenjivati mišljenja.

Srpski Davos će ove godine okupiti i sve direktore međunarodnih finansijskih institucija za Srbiju među kojima su Međunarodni monetarni fond (IMF), Svetska banka (WB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), a svoje učešće potvrdili su i svi predsednici privrednih komora zemalja regiona navodi se u saopštenju Kopaonik biznis foruma.

„Prema januarskom izveštaju Svetske banke, za čitav region Zapadnog Balkana predviđa se umereni rast, od 4,1 odsto u 2022. godini. Sa projektovanim oporavkom rasta predviđa se da će stopa siromaštva u regionu Zapadnog Balkana nastaviti trend pada.

Međutim, ukupni pozitivni izgledi za ovaj region i dalje su narušeni rizicima koji se odnose na mogući povratak ograničenja vezanih za pandemiju i, s tim u vezi, iscrpljenost fiskalnog prostora i rastući nivo javnog duga“, kaže Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza Ekonomista Srbije.

On dodaje i da politika zemalja Zapadnog Balkana treba da se fokusira na rešavanje ključnih strukturnih prepreka otvaranju radnih mesta i ekonomskoj transformaciji. To podrazumeva podizanje ukupne produktivnosti privreda, unapređenje kvaliteta nezavisnih institucija koje regulišu tržište, kao i stvaranje jednakih uslova za sve učesnike u tržišnoj utakmici.

Na predstojećem Kopaonik biznis forumu jedna od ključnih tema biće i neophodnost čvršće saradnje zemalja kao preduslova održivog rasta i razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.
„Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa neminovnom zelenom tranzicijom. Uticaji na klimatske promene, zagađenje i egzistencijalne ekološke krize menjaju temelje ekonomske aktivnosti, izbor potrošača i ponašanje investitora. Prelazak na zeleni put rasta je dugoročni proces i nije nimalo lak.

Međutim, uprkos brojnim izazovima, zelena tranzicija nudi mogućnosti za Zapadni Balkan, posebno koristeći predpristupne resurse koje su opredeljene unutar EU za zemlje kandidate. Efikasno upravljanje zelenom tranzicijom, neophodni politički kompromisi, će svakako biti, u godinama koje dolaze, u fokusu ekonomske politike zemalja Zapadnog Balkana“, zaključuje Vlahović.

Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar