U trendu

Verheijen: Srbiji uskoro kredit od 75 miliona dolara

Šef kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen najavio je da će Srbiji, za sprovođenje strategije i akcionog plana reforme javne administracije, krajem decembra ili početkom januara 2016. biti odobren kredit od 75 miliona dolara.

Kredit će, naveo je Verheijen, biti efektivan u martu sledeće godine.

Reč je o novom instrumentu Svetske banke koji se bazira na finansiranju nakon ostvarenih rezultata, a uslovi su, prema njegovim rečima, kao i uvek daleko povoljniji od tržišnih.

U Srbiji se taj instrument koristi po prvi put i to kao podrška strategiji i akcionom planu za reformu javne administracije.

„To je novi instrument za kofinansiranje programa u zemljama, koji koristi sistem tih zemalja. Princip je da se dogovaramo oko ciljeva u okviru programa, a kada ih vlada dostigne, mi oslobodimo novac koji su potrošili iz budžeta da bi to ostvarili“, rekao je Verheijen.

Prema njegovim rečima, za podršku reforme javne administracija, biće odobren kredit od 75 miliona dolara, koji će biti predstavljen bordu direktora kasnije u decembru ili početkom 2016. u januaru, a biće efektivan u martu sledećje godine.

Tim novcem, istakao je Verheijen, Svetska banka će kofinansirati implementaciju programa, reformu javne administracije, unapređenje menadžmenta, sistema nabavki…

„Finansiranje je na bazi rezultata. Radimo procene programa, a u slučaju Srbije, dogovoreno je da finansiramo deo programa“, rekao je šef kancelarije Svetske banke u Srbiji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar