Vestager: Novi propisi za IT kompanije

KOPENHAGEN – Evropska unija bi mogla uvesti pravila koja bi kompanije koje prikupljaju podatke sprečila u njihovoj zloupotrebi, izjavila je danas evropska komesarka za zaštitu konkurencije Margret Vestager.

„Ako želimo da definišemo tržište, da utvrdimo šta je prihvatljivo, a šta nije, onda ono što nam treba nije veća primena zakona o konkurenciji. Potrebna nam je regulativa“, izjavila je Vestager na jednoj konferenciji u Kopenhagenu, a prenosi agencija Rojters.

„Tako da će nam možda biti potrebna i sveobuhvatnija pravila kako bismo bili sigurni da način na koji kompanije prikupljaju i koriste podatke, ne šteti osnovnim vrednostima našeg društva“, dodala je Vestager, ne navodeći međutim detalje.

Njeni komentari sugerišu da bi EU mogla uvesti nova pravila koja će posebno pokrivati tehnološke kompanije i njihovu upotrebu podataka.

Tokom njenog mandata, američkim kompanijama Gugl i Kalkom izrečene su novčane kazne u ukupnom iznosu od oko 10 milijardi evra, nakon što je sud utvrdio da su te kompanije blokirale rivale.

(Tanjug)

Napišite komentar