U trendu

Vesti sa tržišta

BEOGRAD – Dolar se zadržao na prošlonedeljnom visokom nivou u ponedeljak jer su investitori iščekivali zapisnik sa sastanka Federalnih rezervi (FED), koji bi mogao da im pruži više indicija o tome šta je navelo kreatore monetarne politike da ovog meseca zauzmu prilično neutralan stav.

Trgovinske tenzije između Vašingtona i Pekinga su eskalirale, bacajući senku na izglede globalnog rasta i podgrevajući očekivanja da će američka centralna banka morati da smanji kamatne stope u predstojećim mesecima.

Narasla očekivanja da će kamatne stope biti smanjene nisu do sada imala veći uticaj na dolar, budući da je američka valuta ostala stabilna prema korpi svojih rivala nakon što je prošle nedelje ojačala za 0,7 procenata, što je najveći nedeljni rast u protekla dva meseca.

Britanska funta je nadoknadila deo gubitaka posle prošlonedeljnog najvećeg sedmičnog pada u proteklih šest meseci, ostvarivši rast od 0,2 procenta na 1,2736 dolara i od 0,1 procenat u odnosu na evro, na 97,62 penija.

Domaće međubankarsko devizno tržište otvorilo se u ponedeljak na nivou od 117,70/118,00. Tokom prepodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan.

Obim zabeležen na međubankarskom tržištu do 12,30 časova iznosio je 9,5 miliona evra po prosečnom kursu od 117,8984. Tokom popodnevnog dela trgovanja dinar je bio stabilan. Tržište se zatvorilo na nivou od 117,70/118,00.

Obim na međubankarskim prekonoćnim pozajmicama (BEONIA) iznosio je 1.995 miliona dinara na nivou od 1,85 do 1,95.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.