U trendu

Vetroparkovi proizvode do 4 odsto električne energije u Srbiji

KOVAČICA – Srbija ima oko 400 MW instalisane snage iz energije vetra i oni proizvode na godišnjem nivou 3-4 posto naše ukupne energije, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić u Kovačici gde je otvoren novi vetropark.

“Srbija veliku pažnju posvećuje obnovljivoj energiji a naši planovi će i ubuduće biti vrlo ambiciozni”, rekao je on i dodao da je značajno da će pored privatnih investicija biti i investicija EPS-a u ovoj oblasti.

On je podsetio da EPS proizvodi najveću količinu obnovljive energije u svojim hidroelektranama.

“EPS je sada ozbiljno ušao u planove i za razvoj vetroparkova u okolini Kostolca snage 66 MW i planiraju razvoj solarnih parkova, manjeg snage oko 10 MW i većeg snage 100 MW koji je u ranoj fazi razrade, a sve u okolini Kostolca”, otkrio je Antić i ocenio da je važno da se popravlja “energetski miks” Srbije koja je u ovom trenutku duboko i snažno oslonjena na ugalj.

On je ocenio da u Srbiji moraju da se razvijaju novi hidro projekti ali da se u većoj meri pored energije vetra i sunca, koristi i biomasa i geotermana energija po kojoj je Srbija bogata.

Antić je u Kovačici najavio da će već sledeće nedelje u Srbiji biti otvoren još jedan vetropark, a da nas otvaranje najvećeg vetroparka u našoj zemlji očekuje polovinom oktobra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.