U trendu

Viber osuđuje povredu privatnosti korisnika Votsapa

SAN FRANCISKO – Rakuten Viber, jedna od vodećih globalnih aplikacija za besplatnu komunikaciju, izrazila je ogorčenost povodom nedavno ažuriranih uslova privatnosti korisnika Votsapa, saopšteno je danas iz te kompanije.

Korisnici Votsap aplikacije su ranije imali izbor da ne dele svoj broj mobilnog telefona sa Fejsbukom, a od sada će to biti obavezno i dat im je rok od 30 dana da daju svoj pristanak kako bi uopšte mogli dalje da koriste svoje naloge na toj platformi, navodi se u saopštenju Vibera dostavljenom Tanjugu.

„Privatnost korisnika je bukvalno zgažena kroz nedavno ažuriranje aplikacije Votsap. Na ovaj način je jedno od najvažnijih prava korisnika potpuno marginalizovano, i bojim se da će ovaj neslavni rekord u nepoštovanju privatnosti uskoro biti nadmašen od strane istih aktera“, izjavio je Đamel Agaua, generalni direktor aplikacije Rakuten Viber.

Prema oceni Vibera, ovim gestom je „završena potpuna integracija Votsapa u Fejsbuk, i podaci korisnika te aplikacije za razmenu poruka biće korišćeni za monetizaciju više nego ikada pre – što će sigurno zabrinuti korisnike koji žele da njihova međusobna korespondencija ostane privatna“.

Do 4. januara, Votsap je tvrdio da je „privatnost korisnika deo DNK“ te aplikacije i da se koncept usluga dostupnih na njoj zasniva na principu privatnosti, podseća Viber. Tada s tvrdilo da poruke sa Votsapa neće biti vidljive na Fejsbuku, i da je jedina namena integracije te dve platlforme unapređenja usluga korisnika Votsapa. Međutim, ovi navodi su u međuvremenu izbrisani iz pravilnika korišćenja aplikacije, napominje Viber i poručuje da ostaje veran svom principu nedeljenja podataka svojih korisnika sa Fejsbukom i da su svi poslovni odnosi sa tom kompanijom prekinuti.

„Nijedan vaš podatak ne deli se, niti će biti deljen sa Fejsbukom“, naglašava se u saopštenju Vibera.

Tanjug je ranije danas izvestio da je turski tržišni regulator pokrenuo istragu protiv Votsapa i njegovog vlasnika Fejsbuka nakon što je ta aplikacija za razmenu poruka zatražila od korisnika da dozvole Fejsbuku prikupljanje njihovih podataka, uključujući brojeve telefona i lokacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.