U trendu

„Vijesti“: Zamršen put do vlasnika vetroelektrane Možura

PODGORICA – Transakcijama španskih, crnogorskih, malteških i of-shor firmi, uz učešće osoba povezanih i sa Azerbejdžanom, vodi zamršeni put do sadašnjih kineskih većinskih vlasnika vetroelektrane Možura, prenose podgoričke „Vijesti“.

Sin ubijene novinarke sa Malte Dafne Karuana Galicija, koja je istraživala korupciju prilikom kupoprodaje Vetroelektrane Možura na istoimenom brdu između Bara i Ulcinja, zatražio je od nove Vlade Crne Gore dokumente kako bi se ova afera, kojom se bavi i Evropol, dodatno rasvetlila.

„Pisali smo premijeru da zatražimo da nova Vlada deblokira prenos kritično važnih dokaza iz Crne Gore na Maltu“, rekao je Metju Karuana Galicija za Centar za istraživacko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

On smatra da su u Crnoj Gori važni dokazi o postojanju višemilionske korupcije u projektu koji će državu, dodatno, kroz ugovor o subvencionisanoj struji za 12 godina, koštati 115 miliona evra i koji je nakon niza transakcija sada u većinskom vlasništvu kineskog kapitala.

Njegova majka ubijena je 2017. godine, kada je u njenom automobilu eksplodirala podmetnuta bomba.

Ona je istraživala slučaj sporne isplate na Malti povezane s kompanijama Enemalta i Cifideks i preduzeća 17 Blek malteškog biznismena Jorgena Feneka, optuženog da je organizovao ubistvo novinarke.

Malteška policija je na sudu saopštila da Karuana Galicija nije ubijena zbog nečega što je do tada napisala, nego zbog onoga što je još istraživala.

Od španske Ferse i crnogorske firme Čelebić u vlasništvu Tomislava Čelebića, prijatelja i poslovnog partnera aktuelnog predsednika države Mila Đukanovića, Cifideks je pod sumnjivim okolnostima kupio akcije preduzeća Možura vind park koje upravlja projektom vetroelektrane i prodao ih malteškoj kompaniji Enemalta.

U Crnoj Gori je prikazana kupoprodajna cena od 3,5 miliona, a istragom na Malti utvrđeno je da je stvarna 11,3 miliona evra.

Istražitelji sa Malte razliku između prikazane i stvarne kupoprodajne cene od 7,8 miliona smatraju sumom za korupciju zvaničnika na Malti i u Crnoj Gori, što je dovelo do pada ostrvske vlade.

Rojters je ranije objavio da je Cifideks za isplatu Ferse i Čelebića dobio tri miliona evra od 17 Blek kompanije iz Dubaija, čiji je vlasnik Fenek.

Nakon što je transakcija obavljena, Cifideks je vratio tri miliona firmi 17 Blek i još 4,6 miliona takozvanog akcijskog profita.

Galicija je tvrdila da je 17 Blek služila kao kanal za plaćanje korupcije zvaničnicima na Malti.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.