U trendu

Više od 2/3 poslodavaca plaća punu platu za kovid bolovanje

BEOGRAD – Čak 72 posto poslodavaca za kovid bolovanje zaposlenima plaća punu zaradu, kažu u Uniji poslodavaca Srbije (UPS) i dodaju da bi kovid bolovanja poslodavci trebalo da pokriju sa 65 posto plate, a ostatak do pune zarade da finansira država.

Prema UPS-ovoj anketi u kojoj je učestovalo 300 direktora i poslodavaca u prethodna dva meseca 92 procenta preduzeća imalo je zaposlene na kovid bolovanjima, a od toga 72 posto poslodavaca isplaćivalo je puni iznos zarade za njih.

Anketa koju je UPS sproveo među poslodavcima pokazuje i da su mikro i mala preduzeća pune plate tokom kovid bolovanja isplatile u 81 posto slučajeva.

U anketi sprovedenoj sa skoro 300 vlasnika i direktora firmi utvrđeno je da je kod tri četvrtine poslodavaca, bolovanje zaposlenih trajalo je do tri nedelje, a kod četvrtine duže od toga.

Navodi se da je kod 65 posto anketiranih zabeležen gubitak usled odsustva zaposlenih zbog kovida.

Gubitaka je najviše u prerađivačkoj industriji, a gledano po veličini firme najviše su pogođena mikropreduzeća.

Za preraspodelu posla među preostalim zaposlenima se odlučio 72 posto poslodavaca, 15 posto je smanjilo obim poslovanja, a osam posto je angažovalo nove radnike.

Velika većina anketiranih kao nelogičnu ocenjuje preporuku Vlade Srbije da firme isplaćuju 100 posto zarade radnicima obolelim od kovida.

Navode da se tako pravi razlika među radnicima sa različitim dijagnozama od koji neke predstavljaju daleko teža oboljenja nego što je kovid.

Anketirani poslodavci preporučili su nadležnima da donesu i sprovedu jasnu strategiju u borbi protiv pandemije i da intenzivno rade na postizanju visoke stope vakcinisanosti.

Na njihovoj listi preporuka je i da država umanji poreske obaveze i pomere rokovi za njihovo plaćanje

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.